News Flash:

Anul acesta, Sfantul Gheorghe nu se mai sarbatoreste pe 23 aprilie. Cand vei putea sa le spui „La multi ani” celor dragi

15 Aprilie 2022
398 Vizualizari | 0 Comentarii
Sf Gheorghe

Anul acesta, Sfantul Gheorghe nu va mai fi sarbatorit la data bine-cunoscuta de credinciosi si anume 23 aprilie. Patriarhia a anuntat o alta data la care romanii il vor putea sarbatori pe acest mare sfant. 

Motivul pentru care are loc aceasta schimbare este acela ca ziua de 23 aprilie, in care se face cinstirea Sfantului Gheorghe coincide cu Sfanta si Marea Sambata. Potrivit basilica.ro, tipicul prevede ca sarbatorirea sfintilor mari care cad in Vinerea Mare sau Sambata Mare sa fie transferata a doua zi de Pasti.

Conform agentiei de stiri a Bisericii Ortodoxe Romane, normele canonice ale Ortodoxiei prevad mutarea pomenirii sfintilor cu praznuire care cad in zilele de rand ale Postului Mare, cu atat mai mult a sfintilor care cad in Saptamana Patimirilor Domnului.

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfanta si Marea Sambata, zi in care credinciosii ortodocsi de pretutindeni sunt chemati sa-si indrepte atentia spre lucrarea mantuitoare a Domnului Iisus Hristos savarsita in aceasta zi, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Romane si slujitor la Manastirea Antim din Capitala.

Patriarhia a schimbat data de sarbatorire a unuia dintre cei mai mari sfinti ai Ortodoxiei Romane: Sfantul Gheorghe. Anul acesta, cinstirea lui se va face pe data de 25 aprilie, adica in prima zi de Paste. La acea data, preotii din toate bisericile din tara vor savarsi Vecernia si Utrenia, precum si Sfanta Liturghie, pentru pomenirea marelui Mucenic Gheorghe.

Sfantul mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai iubiti sfinti din calendarul ortodox. I se mai spune si Purtatorul de biruinta. Conform traditiei populare, in ziua in care este cinstit Sfantul Gheorghe, oamenii impodobesc casele si portile cu crengi verzi care simbolizeaza renasterea naturii.

Sfantul Gheorghe este ocrotitorul Moldovei si al Armatei Romane. In tara noastra sunt foarte multi romani si romance care isi sarbatoresc onomastica pe 23 aprilie (n.r anul acesta pe 25). Potrivit Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, peste 710.000 de barbati si aproape 380.000 de femei poarta numele Gheorghe sau derivate ale acestuia.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1374 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005530 (s)