News Flash:

Mesaj al Ministerului Sănătății cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral

Anual peste 60.000 de români suferă un AVC

30 Octombrie 2023
155 Vizualizari | 0 Comentarii

Bolile cerebrovasculare sunt una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români sunt afectați de accidente vasculare cerebrale, conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății (MS). Acest mesaj a fost postat pe platforma Facebook în ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, care a avut loc duminică.

"Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenţia asupra importanţei programelor de prevenţie, diagnostic, tratament acut şi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieţile a zeci de mii de români în fiecare an", precizează ministerul.

În acest an, Ministerul Sănătății (MS) a introdus un atestat de studii complementare pentru pregătirea medicilor în realizarea procedurilor neurointervenționale, cum ar fi tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică.

Ministerul Sănătății a publicat în mod transparent actele normative pentru un nou program de Acțiuni Prioritare. Acest program vizează alocarea de finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie. Această măsură are scopul de a ajuta anumite categorii de pacienți care, în prezent, nu au acces la procesul de reabilitare în faza acută a bolii, când creierul prezintă încă plasticitate și recuperarea funcțională este posibilă. Prin aceasta, se urmărește îmbunătățirea mobilității și calității vieții acestor pacienți.

Ministerul Sănătății susține că Strategia Națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare va contribui la sporirea accesului la prevenție și tratament pentru pacienții cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale MS, în colaborare cu experți din societățile profesionale și organizațiile internaționale relevante, au elaborat această strategie, care se află în prezent în etapa de consultare publică.

De asemenea, în cursul acestui an, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat declarația "Stroke Action Plan for Europe (SAP-E)", reconfirmând angajamentul României de a combate această boală prin implementarea politicilor de sănătate menite să reducă numărul de cazuri de AVC și să ofere tratament în centre specializate pentru această afecțiune (unități "stroke").

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1178 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005738 (s)