News Flash:

Bine de știut!

Ziua Mondială a Refugiaților, sărbătorită la Timișoara, pe 20 iunie

14 Iunie 2024
104 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto expressdebanat ro

În Timișoara, Ziua Mondială a Refugiaților va fi sărbătorită în data de 20 iunie prin Timișoara Refugee Art Festival 8, un eveniment ce va include șezători urbane, proiecții de film, expoziții, un picnic intercultural și o masă rotundă pentru autorități și societatea civilă. Festivalul se va desfășura pe parcursul a patru zile, între 20 și 23 iunie. În România, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023, au fost înregistrate peste 10.000 de cereri de azil, cu cea mai mare parte înregistrată în Timișoara - 8.295 de cereri. Începând din momentul începerii războiului din Ucraina și până la 5 iunie a acestui an, aproximativ 8,2 milioane de ucraineni au intrat în România conform datelor poliției de frontieră. Aproximativ 70.000 de ucraineni se află acum în țară, iar în Timișoara sunt stabiliți peste 800, cei mai mulți sosind de la debutul conflictului, conform datelor LOGS.

„Povestea a milioane de oameni de pe întregul glob care își părăsesc casele în căutarea siguranței nu poate să ne lase indiferenți nici în acest an. Cunoaștem în România de aproape durerea vecinilor noștri din Ucraina, atacați de Rusia, care au ajuns în orașele noastre. Avem o alegere de făcut: le vom fi alături sau vom alege calea naționalismului și extremismului care are fațete îngrozitoare în istoria recentă a Europei? Noi, la Timișoara Refugee Art Festival și LOGS sperăm ca timișorenii să arate bunătate și spiritului multicultural caracteristic orașului față de cele câteva mii de refugiați stabiliți aici”, a declarat Flavius Ilioni Loga, președintele Asociației LOGS.

Programul Timișoara Refugee Art Festival 8 este structurat după cum urmează:

Joi, 20 iunie #AlăturiDeRefugiați – masă rotundă începând cu ora 11:00, dedicată Zilei Mondiale a Refugiatului la Timișoara, cu participarea autorităților locale, actorilor locali și a refugiaților din Timișoara. Totodată, va avea loc vernisajul expoziției foto „Fețe ale refugiaților din Timișoara” cu lucrările artistei Horváth Katalin Fanni (Ungaria). Evenimentul va fi urmat de un brunch intercultural cu preparate gătite de refugiați și migranți, organizat la Casa LOGS din Timișoara.

După-amiază, la Podul de Fier din Timișoara, va avea loc jocul teatral imersiv și atelierul de reflexie „The Game”, susținut de actorii de la Asociația Culturală Diogene.

Vineri, 21 iunie De la ora 11:00, la Casa LOGS din Timișoara, va avea loc o șezătoare urbană în cadrul Clubului Seniorilor din Ucraina și al seniorilor timișoreni, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. Seara, începând cu ora 21:00, la Institutul Francez din Timișoara, va fi proiectat filmul „Sindromul Hamlet”, regizat de Elwira Niewiera și Piotr Rosołowski în 2022, în colaborare cu Institutul Francez din Timișoara, One World Romania și KineDok.

Sâmbătă, 22 iunie De la ora 11:00, în Parcul Rebeca (strada Alecu Russo 3), va avea loc un picnic intercultural pentru a celebra diversitatea prin mâncăruri internaționale și ateliere comunitare, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și FAINA UA. Seara, de la ora 21:00, la Casa LOGS din Timișoara, va fi proiectat filmul documentar „Lista Neagră”, regizat de Dejan Markovic Skile în 2019, în parteneriat cu Cherish Humanity România. Duminică, 23 iunie Ultima zi aduce la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara o șezătoare urbană – Art and Inclusion la Flight Festival 2024, în colaborare cu Flight Festival și Arttouching.

„Una din activitățile de anvergură este expoziția Fețe ale refugiaților din Timișoara care reunește 20 de portrete realizate de Horváth Katalin Fanni, un fotograf independent din Ungaria, cu oameni care au găsit siguranță în Timișoara. Refugiații proveniți din Ucraina, Sudan, Siria, Congo și alte țări își spun povestea de integrare în Timișoara, dar și provocările întâlnite în viața de zi cu zi în România”, a afirmat Andreea Argeșeanu, managerul de proiect al TRAF.

Toate evenimentele sunt accesibile publicului larg și participarea este gratuită, dar este necesară înregistrarea online prealabilă. Detalii suplimentare despre evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Refugiatului pot fi găsite pe pagina dedicată.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006126 (s)