News Flash:

Uniunea Europeana vrea sa introduca cote de gen. Ce schimbari vor interveni in viata femeilor care conduc companii

8 Iunie 2022
339 Vizualizari | 0 Comentarii
gen

Negociatorii Uniunii Europene au convenit marti seara asupra primei cote de gen din consiliile de administratie, au declarat parlamentarii, o incercare de a spori reprezentarea si de a imbunatati egalitatea de gen in blocul comunitar de 450 de milioane de oameni, relateaza Reuters.


Legea impune companiilor din toate cele 27 de tari membre UE sa prevada ca femeile sa ocupe cel putin 40% din locurile consiliului de administratie neexecutiv sau 33% din functiile executive si neexecutive combinate pana la jumatatea anului 2026.

Planul a suferit un blocaj timp de un deceniu, dar a primit un nou impuls anul acesta, cu un nou sprijin din partea Germaniei si Frantei.

„Am reusit in sfarsit sa o sarutam pe Frumoasa Adormita treaza”, a declarat pentru Reuters Lara Wolters, o socialista olandeza si negociator principal al Parlamentului European pe aceasta tema.

Reprezentarea de gen in consiliile administrative ale firmelor variaza in mare masura in functie de tara, Estonia avand 9% din locurile neexecutive detinute de femei, iar Franta peste 45%. Aceasta din urma are propriul obiectiv legal de 40% si este singurul stat din UE care a depasit acest procent.


Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), o agentie a UE, a declarat in aprilie ca astfel de cote obligatorii s-au dovedit mai eficiente in imbunatatirea echilibrului consiliilor de administratie, in comparatie cu tarile care legifereaza masuri mai blande, sau deloc.

Reprezentarea femeilor in consiliile de administratie din UE a crescut dupa ce Franta, Germania si Italia au introdus obiective nationale incepand cu 2010. Dar progresul s-a blocat recent, mai putin de o treime din membrii consiliilor de administratie neexecutivi din cele mai mari firme cotate la bursa din UE fiind femei, se arata in comunicat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006958 (s)