News Flash:

Timisoara are patru noi cetateni de onoare: Oscar Berger, Dorin Bratu, Nicolae Secosan si Smaranda Vultur

3 August 2021
454 Vizualizari | 0 Comentarii
cetateni de onoare

De Ziua Timisoarei, primarul Dominic Fritz a acordat patru titluri de Cetatean de Onoare unor personalitati marcante ale orasului. Este vorba despre Oscar Berger, Dorin Bratu, Nicolae Secosan si Smaranda Vultur, care au primit distinctia pentru pasiune, atasament fata de valorile orasului si verticalitate.
 
 
Marti, 3 august, s-au implinit 102 ani de la intrarea trupelor romanesti conduse de Virgil Economu in Timisoara. Primaria a celebrat Ziua Timisoarei timp de trei zile, iar Dominic Fritz a sustinut primul discurs de primar in zi de sarbatoare.

In timpul plenului festiv de marti, edilul-sef a decernat patru titluri de Cetatean de Onoare. Pentru doua personalitati s-a acordat aceasta distinctie post-mortem.

„Am ales sa onoram timisoreni deosebiti ale caror vieti au fost si sunt exemple ale acestui spirit, care au marcat istoria Timisoarei cu amprenta lor personala. Onoram astazi verticalitatea jurnalistica a lui Oscar Berger, tenacitatea si viziunea medicala a lui Dorin Bratu, pasiunea lui Nicolae Secosan pentru sport ca un creator de comunitate, si atasamentul profund al Smarandei Vultur fata de valorile interculturale timisorene. Ei sunt si raman o inspiratie pentru cum ambitiile noastre timisorene pot fi realizate si in urmatorii 100 ani, cum civilizatia noastra banateana poate livra rezultate si bunastare si pentru generatiile viitoare”, a spus Fritz.

Oscar Berger a fost regizor, cineast, director al ziarului Timisoara si unul dintre jurnalistii implicati in transformarea post-revolutionara a Romaniei. S-a nascut pe 15 februarie 1947 la Timisoara si s-a stins din viata in 23 august 2013. Militant neobosit pentru transformarea democratica a societatii romanesti, a promovat spiritul civic si libertatea, a fost implicat activ in proiectele de salvare a memoriei rezistentei anticomuniste, promovand idealurile Revolutiei din 1989.

Jurnalistul Oscar Berger a murit in vara anului 2013 si a primit distinctia la sapte ani de la prima propunere catre administratia locala.

„Astazi se pune in opera secventa din filmul care prezinta activitatea lui Oscar Berger, un om devotat orasului nostru, un spirit revolutionar, cadrul in care ii este conferit titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara. Regizor si cineast prin vocatie, jurnalist combatant si creator de scoala pentru presa timisoreana, Oscar Berger a reprezentat spiritul Timisoarei in cele mai nobile si idealiste vibratii pe care sufletul omului le poate aduce semenilor sai”, a spus fotograful Constantin Duma.

Insemnele titlului de cetatean de onoare au fost inaintate lui Petru Vasile Tomoiaga, redactor-sef in acest moment al Ziarului Timisoara.

Prof. univ. dr. Dorin Bratu a fost o personalitate a medicinei romanesti si a vietii academice. A adus mai multe premiere in stomatologia romaneasca. Dorin Bratu s-a nascut in 1942, la Timisoara, si a murit in 12 aprilie 2021. Laudatio a fost citit de decanul Facultatii de Stomatologie Dentara, Meda Negrutiu, iar insemnele au fost ridicate de fiul medicului, Emanuel Bratu.

Consilierii locali au votat inca din vara anului trecut sa-i acorde titlul de Cetatean de Onoare omului de radio Nicolae Secosan. S-a nascut in 15 mai 1945, la Timisoara. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, iar in anul 1968 a inceput sa colaboreze cu Radiodifuziunea Romana. Celebrul „Nicse” a fost atat reporter, cat si redactor, pentru emisiuni de actualitati si stiri, dar si pentru emisiuni sportive, pentru care a devenit celebru. A transmis de la peste 1.100 de evenimente sportive interne si internationale. El a primit insemnele de la Dominic Fritz, pe care le-a dedicat celor apropiati: familie, prieteni si colegi de la Radio Timisoara.

Smaranda Vultur s-a nascut in anul 1950, tot la Timisoara. A devenit un nume printre cercetatorii de varf din domeniul cercetarii liberale, semiotice si lingvistice din Romania. A predat la Universitatea de Vest din Timisoara, dar si la Sorbona, la Institutul National de Limbi si Civilizatii Orientale de la Paris, la Universitatile din Pisa si Cracovia, precum si la Scoala de Inalte Studii in Stiinte Sociale de la Paris. Opera didactica si de cercetare a Smarandei Vultur a fost dublata de o activitate civica de prim rang.

A facut parte din colectivul de cercetatori care au redactat Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, condus de Vladimir Tismaneanu, document care a insemnat condamnarea simbolica a comunismului din Romania. Smaranda Vultur a primit distinctia de la Dominic Fritz si a sustinut un discurs despre valori si despre nevoia de repere morale.


Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004552 (s)