News Flash:

Azi e Ziua Timisoarei. Istoric, semnificatii, controverse. Programul evenimentelor

3 August 2021
428 Vizualizari | 0 Comentarii
ziua timisoarei

Incepand cu anul 1999, pe data de 3 august se sarbatoreste Ziua Timisoarei. Ea semnifica intrarea, pe 3 august 1919, a unui batalion al Armatei Romane in oras. Administratia romana se instalase deja pe 28 iulie, defilarea trupelor avand mai degraba o valoare e simbol.

In anul 1999, prin Hotararea Consiliului Local nr. 217 a fost stabilita data de 3 august ca fiind Ziua Timisoarei. Cu 80 de ani inainte de acea decizie, pe 3 august 1919, un batalion al Armatei Romane condus de colonelul Virgil Economu intra in Timisoara si consfintea astfel intregirea Romaniei cu o mare parte a Banatului.

La fel ca in cazul zilei de 1 decembrie, nu putini sunt timisorenii care, mai in gluma, mai in serios, uneori chiar din teribilism, considera ziua de 3 august ca una de doliu, marcand “anexarea Banatului” de catre Romania. Sa fi fost insa o anexare sau dorinta banatenilor de-a se uni cu Romania?

Cronicile acelor vremuri arata ca, pe 3 august 1919,  la portile orasului, ajunsesera sa intampine oastea romana aproape 100.000 de romani veniti din toate partile Banatului. 900 de tineri calare intampina oastea romana pe acordul „Rasunetului” lui Andrei Muresanu, actual imn al Romaniei. In oras, Economu este asteptat de proaspatul prefect Aurel Cosma, numnit in functie pe 28 iulie, zi in care a fost instaurata administratia romana intr-o parte a Banatului, incluzand Timisoara.

Cu o zi inainte, pe 27 iulie trupele sarbe care ocupasera timp de opt luni intregul Banat paraseau Timisoara. Avocat si om politic, Cosma fost un mare aparator al drepturilor romanilor din Banat, fiind participant la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

„Veacuri de-a randul am avut bucurii putine, suparari multe, dupa cum arata istoria. Acum, fratii nostri, ati venit in leaganul romanilor, varsand sange pentru noi, care am gemut sub stapanire straina.”, este salutul de buna-venire al lui Cosma.

Instaurarea administratiei romane intr-o parte a Banatui a venit dupa o perioada extrem de tulbure ce a urmat Marelui Razoi si dizolvarii Imperiului Austro-Ungar. Cu opt luni inainte, la mijlocul lunii noiembrie 1918, trupele sarbesti ocupau Timisoara, anexand intregul Banat la Regatul Serbiei, Croatilor si Slovenilor (numit mai tarziu Iugoslavia). Si nu a fost o perioada foarte fasta pentru romanii din Banat.

Au urmat negocieri foarte aprinse intre romani si sarbi, pentru ca intr-un final o comisie teritoriala sa marcheze o linie de demarcatie care porneste de la gurile Muresului si in linie diagonala ajunge la Dunare langa Bazias. In cadrul Conferintei de Pace de la Paris, in 22 iunie 1919, se decide divizarea Banatului, conform demarcatiei de mai sus.

In aceeasi perioada tulbure, pe 31 octombrie 1918, in cadrul unei adunari, Otto Roth, membru in conducerea Partidului Social Democrat din Ungaria si ofiterul Albert Bartha, seful Statului Major al Comandamentului Militar Timisoara, au proclamat Republic Banateana. A fost o miscare sustinuta insa de Budapesta si a cazut repede fara a avea sprijin popular, in a afara unei parti a populatiei maghiare. Otto Roth a insistat cu acest proiect trimitand o petitia si la Conferinat de Pace de la Paris, care a respins-o. Astfel, de Republica Banat nu s-a mai auzit zeci de ani. In ultimii ani, pe fondul deselor nemultumiri vizavi de guvernele de la Bucuresti, in unele cercuri, se vorbeste iar de Republica Banat. Cercuri unde si ziua de 3 august este considerata una de doliu.

Ca in fiecare an si astazi au loc unele evenimente prilejuite de Ziua Timisoarei, dupa urmatoirul program:

09.00 Piata Petru Maior
Depunere de coroane la monumentul comemorativ al Col. Virgil Economu
09.30 Casa de Cultura a Municipiului Timisoara
Tea Talks cu Simina Ivan, Calin Piescu, Flavius Neamciuc si Zoli Toth
10.30 Piata Unirii – Ceremonial militar-religios 
12.00 Filarmonica Banatul 

Sedinta Festiva a Consiliului Local Timisoara
17.45 Piata Traian
Biciclete cu poveste – performance pe doua roti cu povestea Timisoarei
18.00 Traianul la pas – tur ghidat al cartierului Traian
(plecare din Piata Traian)
18.00 Strada Marasesti 
Timisoara in sarbatoare – expozitie de pictura a asociatiei Romul Ladea
18.00 Piata Unirii – Recital Voces Timisienses
18.30 Piata Unirii – Concert Filarmonica Banatul

20.00 Piata Libertatii 
Opera Nationala Romana Timisoara. Voievodul Tiganilor
22.00 Piata Unirii
Zoli Toth – Better together (spectacol electro-vocal-simfonic).

De asemenea, de la ora 12.00, Consiliul Local al Municipiului Timisoara se va intruni in sedinta extraordinara in  Sala de Concerte a Filarmonicii  ”Banatul”. Cu acest prilej va fi inmanat titlul de Cetatean de Onoare al Timisoarei doamnei Smaranda Vultur si domnului Nicolae Secosan si va fi decernat titlul post-mortem pentru Oscar Berger si Dorin Bratu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006234 (s)