News Flash:

Statuia din bronz a lui Adi Barar va fi pusa in Alpinet. Totul face parte din strategia despre arta în spațiul public a primarului Fritz

3 August 2021
852 Vizualizari | 0 Comentarii
alpinet

Chitaristul Adi Barar va avea un monument din bronz, la scara de 1:1, in Parcul Alpinet de pe malul Begai. Muzicianul a murit in luna martie, dupa ce s-a infectat cu coronavirus, iar propunerea pentru o statuie s-a facut inca din luna aprilie. Consilierii locali au adoptat recent un acord de principiu. Primarul Dominic Fritz a anuntat o strategie pentru arta stradala.
 
 
In Parcul Alpinet a fost propusa o Alee a muzicienilor, iar prima statuie de pe ea il va infatisa pe fondatorul trupei Cargo, care s-a stins din viata la doar 61 de ani, in martie. Monumentul va fi realizat la scara 1:1, din fonduri exclusiv private, a anuntat activistul civic Corneliu Vaida.

„Va fi un monument la scara de 1:1, o statuie de bronz care il va reprezenta pe Adi Barar cu chitara sa. Nici primaria si nici consiliul local nu vor fi implicate financiar in aceasta actiune, dar vor beneficia de un act de donatie. Nu am vrut sa incarc bugetul local cu inca o cheltuiala. M-am descurcat cu sponsori si cu ajutorul trupei. Sper ca toate aprobarile sa fie date cat mai repede, astfel incat monumentul sa fie inaugurat in acest an. Lucrarile dureaza cam trei luni si ma gandesc ca in toamna, cel tarziu in luna noiembrie, ar bine sa putem face inaugurarea acestui monument. Va reprezenta, din punctul meu de vedere, si nu numai al meu, un punct de atractie atat turistic, cat si cultural si se poate inscrie foarte bine in actiunile care preced Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii”, le-a spus Corneliu Vaida consilierilor locali.

Potrivit hotararii adoptata recent de consilierii locali, „monumentul de for public Adi Barar – Marea Trecere” va fi amplasat in zona de nord-vest a Parcului Alpinet, in dreptul scuarului dinspre podul Maria.

„Monumentul va fi de tip cadru/poarta prin care se iveste partial artistul si instrumentul, in altorelief. Instrumentul intersecteaza poarta boltita in punctul de aur, 135 cm de la sol, din inaltimea totala de 220 cm. Vederea frontala, respectiv «poarta» sunt pozitionate inspre intrarea de pe Spl. T. Vladimirescu. Scuarul secundar, de forma circular, marginit de coloane va fi capatul de perspectiva ce sugereaza o scena”, se arata in hotararea adoptata.

Statuia va fi iluminata atat din fata, cat si din spate, din surse de lumina alimentate cu panouri solare. In plus, va fi supravegheata video.

Strategie pentru arta in spatiul public
Primaria nu se va implica deloc acum. Pana sa avem o alee a muzicienilor e cale lunga insa, iar primarul vrea o strategie mai clara despre arta din spatiul public.

„Vom lucra cu un grup de artisti, urbanisti, sculptori, peisagisti, la un regulament de arta in spatiul public, pentru monumente de for public (…) As vrea sa venim cu o strategie mai larga despre arta in spatiul public si trebuie sa ne apucam in toamna asta”, a explicat Dominic Fritz.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006091 (s)