News Flash:

Primaria Timisoara a negociat cu E.On reesalonarea datoriilor Colterm. Totalul de plata este de 10 milioane de euro in 2,5 ani

3 August 2021
407 Vizualizari | 0 Comentarii
primaria timisoara

Conducerea Primariei Timisoara a reusit sa negocieze cu sefii E.On reesalonarea „unor datorii ale Colterm de 51,5 milioane de lei, garantate de municipalitate si neplatite de trei ani”. Le va plati tot primaria, pana la sfarsitul lui 2023, in rate lunare de aproape 2 milioane de lei.
 
 
Timp de 30 de luni, Primaria Timisoara va plati cate 1,7 milioane de lei in fiecare luna pentru E.On. Facturile neplatite de societatea de termoficare inca din anul 2013 sunt in valoare totala de 51,5 milioane de lei, iar municipalitatea risca sa fie executata oricand silit. Somatii exista inca din 2018, dar conducerea PMT spune ca fosta administratie „a preferat sa le rostogoleasca, acumuland penalitati de alte milioane de lei”.

„Fosta administratie a garantat in mod inconstient facturile Colterm, ocolind reglementarile privind datoria publica locala. Am mai vorbit si in trecut despre problemele grave mostenite cu aceasta companie. In prezent, Colterm poate intra oricand in insolventa, chiar faliment, la cererea creditorilor. Si odata cu Colterm risca sa intre si primaria in insolventa. Din pacate, fosta administratie a indatorat institutia catre Colterm, iar primaria este garant si poate fi executata.

Expunerea Primariei catre Colterm este de circa 160 milioane de lei. Cu aceasta reesalonare a datoriilor reusim sa diminuam presiunea pusa pe bugetul local de aceste decizii inconstiente, sa recastigam increderea creditorilor si sa punem bazele unei dezvoltari sanatoase pe viitor a acestei companii. Ii asigur pe timisoreni ca lucram continuu pentru a asigura serviciile de apa calda si termoficare, chiar daca administratia anterioara a predat compania intr-o situatie dezastruoasa”, a explicat Dominic Fritz.

Vine si Banca Mondiala
Reprezentantii PMT amintesc si de acordul cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, in valoare de 180.000 de euro, care ar trebui sa aduca salvarea Colterm.

Primaria Timisoara a semnat un acord cu Banca Mondiala care are ca obiectiv sprijinirea Municipiul Timisoara in imbunatatirea capacitatii de planificare pentru dezvoltarea durabila a sistemului de termoficare si eficienta energetica a cladirilor din oras. Totodata, Primaria Timisoara desfasoara in acest an unul dintre cele mai ambitioase proiecte de reabilitare a retelei de termoficare din municipiu. Este vorba despre un contract de 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru schimbarea a 30 de kilometri de conducte de pe retelele primare si secundare. In urma implementarii acestui proiect se vor reduce semnificativ pierderile in retea, care acum sunt acoperite din bugetul local”, mai anunta Directia Comunicare-Relationare PMT.

Oficialii institutiei de pe C.D. Loga se mai lauda si cu reducerea pierderilor de la 305 tone de apa/ore la 84 de tone adaos de apa/ora, ceea ce inseamna, spun ei, mai putini bani aruncati pe pierderi tehnologice in fiecare an. De asemenea, la Colterm a fost anuntata si o restructurare de 70 de posturi.

Primaria Timisoara mai plateste si subventii anuale de aproximativ 100 de milioane de lei catre Colterm. Acestea ar putea fi reduse in perioada urmatoare, ceea ce inseamna ca timisorenii vor plati facturi mai mari pentru incalzire.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006501 (s)