News Flash:

Se pregătește să înceapă ascensiunea pe Broad Peak

Timişoreanul Horia Colibășanu a ajuns în tabăra de bază a Muntelui Broad Peak

7 Iulie 2023
704 Vizualizari | 0 Comentarii

Timișoreanul Horia Colibășanu se pregătește să înceapă ascensiunea pe Broad Peak (8051 m), care va fi cel de-al zecelea vârf cu altitudine peste 8000 de metri pe care îl va aborda.
Sportivul român a ajuns în tabăra de bază a Muntelui Broad Peak, situată la aproximativ 5000 de metri altitudine, pe Ghețarul Baltoro, după o călătorie epuizantă de 9 ore și o diferență de nivel de peste 700 de metri.

După perioada de aclimatizare și în funcție de condițiile meteo, Horia va începe expediția, abordând-o, ca de obicei, fără a folosi oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

"Sunt în tabăra de bază. Vremea nu este foarte bună, dar este numai bine pentru că mă odihnesc și mă aclimatizez. Mâine mă voi odihni în continuare și poimâine, dacă vremea va permite, voi încerca să ajung în tabăra 1 și să dorm acolo. Sperăm că se îmbunătațește vremea. Salutări de aici, din tabăra de bază, de la aproape 5000 de metri, din Karakorum, Pakistan”, a declarat miercuri Horia Colibășanu, prin telefonul satelit.


"Expediția Broad Peak" face parte din proiectul lui Horia Colibășanu de a atinge cele 14 vârfuri cu altitudine peste 8000 de metri de pe planetă. Până în prezent, el a reușit să urce pe toți cei opt munți de peste 8000 de metri din Nepal. Cel mai recent, în urmă cu doar un an, a atins vârful Kangchenjunga, realizând astfel o premieră în alpinismul românesc. Acum, Horia se întoarce în Pakistan, locul unde în 2004 a început aventurile sale în alpinismul de mare altitudine, obținând succesul pe K2 (8611 m), al doilea cel mai înalt vârf al Terrei.

Broad Peak, cunoscut anterior ca K3, se află în Masivul Karakorum, în munții Gasherbrum, la granița dintre Pakistan și China. La nord, este separat de K2 prin ghețarul Godwin-Austen. Numele său provine de la creasta sa largă și uniformă. Broad Peak a fost escaladat pentru prima dată într-o expediție austriacă în 1957, de către Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger și Hermann Buhl. Expediția "Broad Peak 2023" este un proiect desfășurat de Clubul Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul monitorizează și implementează proiecte de alpinism în cadrul calendarului sportiv internațional.

Printre partenerii principali se numără FAN Courier, Magazinele Himalaya, Profi, Linde și Wetterbest.

Printre parteneri se află Poka, Cramele Recaș, Temad România, Exim Banca Românească, Clinica AscenDent, Mammut, Petzl, WD-40 și Atu Advertising.

Pe parcursul carierei sale, Horia Colibășanu a luat parte la 24 de expediții internaționale, devenind cel mai prolific alpinist român în domeniul alpinismului la mare altitudine, cu nouă ascensiuni pe munții de peste 8000 de metri. Este singurul român care a atins vârfurile K2 și Dhaulagiri, doi dintre cei mai periculoși cinci munți din lume. A fost distins cu Medalia de Aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu "Spirit of Mountaineering" (Piolets d'Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume.

În 2017, Horia a primit cea mai importantă distincție acordată de președintele României, Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler. De asemenea, este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006088 (s)