News Flash:

Tehnologie de scanare subterana si mapare a retelei de utilitati, testata in Timisoara

7 Martie 2022
314 Vizualizari | 0 Comentarii
scanare

Viceprimarul Ruben Latcau anunta ca in Municipiul Timisoara se testeaza o tehnologie de scanare a infrastructurii de utilitati din oras. O „mostra” este incercata pe santierul de pe Calea Bogdanestilor. Daca se dovedeste eficienta si raspunde asteptarilor, solutia va fi achizitionata de primarie.
 
 
„Nu stim ce se afla sub pamant si uneori trebuie sa spargem 10 locuri ca sa aflam. Testam o tehnologie care sa rezolve problema asta”, anunta viceprimarul Ruben Latcau.

Este vorba despre o tehnologie care sa permita scanarea subterana si maparea retelei de utilitati.

„Vrem sa putem scana in faza de proiectare investitiile de infrastructura noi, dar si sa sprijinim santierele deja aflate in executie. Tehnologia are o acuratete foarte ridicata si ne lasa sa vedem undeva pana pe la 2 metri sub pamant. Nu sunt multe orase chiar si in Europa care stiu exact unde se afla reteaua de utilitati. Uneori nu exista planse ori cand exista, realitatea de pe teren poate sa difere de cea de pe hartie”, spune viceprimarul.

Daca tehnologia in cauza va raspunde nevoilor pretinse de administratia locala si garantate de firma care pune la dispozitie serviciul, procedura de achizitie va fi derulata. O „mostra” este incercata pe santierul de pe Calea Bogdanestilor.

Firma pune la dispozitie doua modele:
• modelul de marime medie, care poate scana pana la 5000 de metri patrati pe zi;
• modelul mare, care are o capacitate de 30 de km pe ora, care presupune tractarea de catre un vehicul si care „ar putea scana hectare intr-o zi”, spune Ruben Latcau.

„Cu aceasta solutie putem avea o harta reala a tevilor de termoficare, apa-canal, electrice, telecomunicatii, gaz. Mai mult decat atat, firma care ne furnizeaza solutia va survola cu ajutorul unei drone amplasamentul si va corela pozitia tevilor cu ceea ce a filmat. Toate datele vor fi georeferentiate si integrate in baza de date a primariei (GIS) si a proprietarilor de utilitati cu ajutorul unei antene pe care o puteti vedea si in imagini”, mai adauga reprezentantul local.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007076 (s)