News Flash:

Studentii vor sa revina treptat in format fizic. Rectorul UVT: O abordare in etape e cea mai inteleapta

9 Martie 2022
350 Vizualizari | 0 Comentarii
UVT

Reprezentantii elevilor si studentilor din intreaga tara spun ca masurile enuntate de ministrul Educatiei au venit prea din scurt pentru intoarcerea la scoala. Acestia cer masuri detaliate. Pe de alta parte si conducerile universitatilor au fost date peste cap si cer ca revenirea sa se faca etapizat.
 
 
Dupa ce ministrul Educatiei a precizat ca se renunta la orice fel de restrictii la iesirea din starea de alerta, iar elevii si studentii pot reveni chiar din urmatoarea zi in banci, acestia din urma, dar si conducerile unitatilor de invatamant si cele ale universitatilor au fost luati prin surprindere. Trecerea este prea brusca, reclama ei, mai ales in cazul studentilor, care vin de la sute de kilometri distanta intr-un centru universitar. Nici incidentele nu au scazut suficient in comparatie cu perioadele anterioare, pentru a desfasura ore de laborator.

Reprezentantii elevilor din tara cer masuri punctuale.

„Consiliul National al Elevilor solicita decidentilor sa trateze cu seriozitate situatia actuala si atrage in continuare atentia asupra nevoii de predictibilitate in sistemul educational, astfel incat in randul elevilor, profesorilor si conducerilor unitatilor de invatamant sa nu se creeze un haos generalizat, care va pune in dificultate intregul mod de desfasurare al cursurilor. Este important ca orice decizie majora referitoare la modul de functionare al scolilor din Romania sa fie comunicata din timp, iar masurile de relaxare sa fie atent analizate, astfel incat sa poata fi evitate eventuale noi focare de infectie”, sustin reprezentatii elevilor, intr-un comunicat de presa.

In cazul universitatilor, Senatul universitar poate decide o perioada de tranzitie de la sistemul online la cel fata in fata, potrivit unei note transmise de Ministerul Educatiei. Insa rectorii universitatilor din Romania asteptau o solutie din partea Ministerului Educatiei. Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara s-a pronuntat pentru flexibilitate in ceea ce priveste aceasta etapa de tranzitie.

„Decizia de neprelungire a starii de alerta, anuntata de autoritati in cursul zilei de ieri, presupune un amplu proces de restructurare a modalitatii de organizare a activitatilor didactice din invatamantul universitar, care, in ultimii doi ani, au fost desfasurate in marea lor majoritate in sistem de comunicare online ori, dupa caz, in format hibrid. Consecintele unei potentiale reluari imediate, incepand de maine, a tuturor activitatilor universitare in format clasic pot fi deosebit de ample. Trebuie sa tinem cont atat de mentinerea masurilor de preventie epidemiologica in amfiteatre si laboratoare, masuri firesti si importante dupa desfasurarea pandemiei globale pe care am traversat-o, mai ales cat timp rata de infectare in centrele universitare inca este destul de mare, chiar si peste 10 la mia de locuitori, numarul zilnic de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 fiind inca unul insemnat, cat si de ceea ce implica redeschiderea spatiilor de cazare din caminele universitare la capacitate maxima si revenirea imediata a studentilor in camine, sau relocarea de pe o zi pe alta din localitatile de resedinta in locuinte inchiriate de urgenta de studentii care nu beneficiaza de cazare in caminele studentesti”, transmit reprezentantii UVT.

UVT cere „o pozitie oficiala cat mai flexibila in legatura cu maniera optima pentru reluarea procesului educational universitar in format integral fizic” de la Ministerul Educatiei.

„Incheierea oficiala a perioadei de restrictii din pandemie a fost mult asteptata, dar reluarea tuturor activitatilor didactice in format clasic depinde, totusi, de mai multi factori, inclusiv cei care tin de disponibilitatea spatiilor de cazare studentesti, de modalitatile de transport rapide, ori de contextul economic si contextul general social, care este dominat de razboiul din zona Ucrainei. Avand in vedere complexitatea acestui proces de tranzitie de la activitatile universitare online sau hibride catre cele fata-in-fata, consideram ca o abordare in etape, decisa de senatele universitatilor in functie de situatiile concrete din orasele si campusurile lor universitare, poate fi cea mai inteleapta maniera pentru reorganizarea activitatilor didactice, in noul context in care ne aflam. (…) Consideram ca universitatile pot propune, in consecinta, planuri optime de etapizare a revenirii la cursurile fata-in-fata, cu realism si intelegere a specificitatilor concrete din aceste zile, respectand criteriile de calitate pentru desfasurarea procesului educational”, transmite Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007251 (s)