News Flash:

Specialistii avertizeaza! Cum facem diferenta intre Covid-19 si o simpla alergie

6 Aprilie 2022
417 Vizualizari | 0 Comentarii
gripa

Alergii sezoniere, gripa sau COVID-19? Factorii de mediu, pot fi implicati in etiologia multor afectiuni, de la banalele gripe sezoniere, pana la cele mai severe infectii respiratorii, de la un disconfort creat de temperatura sau umiditate, pana la alergii sezoniere sau chiar astm bronsic.

Ce au in comun multe dintre aceste boli? O simptomatologie asemanatoare, ce poate ingreuna diagnosticarea. Pentru identificarea corecta sunt necesare examene clinice de specialitate, precum si analize specifice. In acest articol vom descrie simptomele alergiilor sezoniere vs. gripe vs. COVID-19.

Alergiile reprezinta cea mai frecventa afectiune cronica intalnita la populatia din Europa. Polenul atmosferic este alergenul cel mai raspandit in zona temperata fiind raspunzator, in functie de arealul geografic, de un numar relativ mare de rinite intermitente, rino-conjunctivite si astm bronsic. Sezonul de polenizare incepe primavara (februarie – aprilie) cu arborii, continua la inceputul verii (aprilie – iulie) cu ierburi, graminee si se incheie toamna (iulie – octombrie) cu buruienile.

Rinita alergica sezoniera se manifesta prin stranuturi repetate, in salve, secretii nazale abundente, lacrimare, mancarimi in cerul gurii, faringe, ochi sau urechi, tuse seaca iritativa cauzata de iritatia mucoasei de la nivelul cavitatii nazale si a sinusurilor fetei (frontale, maxilare sau etmoidale). Este declansata de polenul produs de fan, de florile de gradina sau de camp, de pomi, de particulele de praf inspirate odata cu aerul atmosferic, de mucegaiuri (ciuperci) si paraziti (acarieni). Se manifesta cvasi-permanent, aproximativ pe toata durata unui an (primavara, vara si toamna).

Gripa este o boala infectioasa, acuta, epidemica, caracterizata prin simptome respiratorii (tuse seaca, secretii nazale, dureri in gat, uneori respiratie greoaie) si generale (febra, oboseala, dureri musculare). Se deosebeste de racelile banale prin faptul ca se dezvolta rapid si brutal, afecteaza caile respiratorii superioare, iar evolutia se poate complica cu pneumonie, infectii ale sinusurilor sau poate agrava boala de baza in cazul pacientilor cronici. Se transmite de la om la om, pe cale aerogena, prin picaturile lui Flügge de la o persoana infectata si poate fi cauzata de diverse tipuri de virusuri gripale (A, B si C). In fiecare an afecteaza de la 5 la 15% din populatie. Vaccinarea anuala este masura de prevenire cea mai eficienta impotriva gripei sezoniere.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1257 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007231 (s)