News Flash:

Sfantului Mina, protectorul celor pagubiti pica de Black Friday. Cum alungi relele pe 11 noiembrie

11 Noiembrie 2022
223 Vizualizari | 0 Comentarii
Sfantului Mina


Sfantul Mare Mucenic Mina, sarbatorit pe 11 noiembrie, este protectorul casei si al celor pagubiti. Cei care roaga la sfintele moaste rostesc o rugaciune speciala si, se spune, primesc ajutorul dorit.

La Sfantul Mina vin sa se roage oameni cu diverse probleme. Nu doar cei care au fost pagubiti cauta sa le mearga bine, ci si cei care vor sa indeparteze gandurile si faptele rele ale dusmanilor.

De exemplu, la biserica Sfantul Mina-Vergu din Capitala, femeile merg pe 11 noiembrie cu lumanari si le lipesc la sfesnice cu capatul pe care de obicei il aprind. Se crede ca astfel vor schimba gandurile dusmanilor.

Fetele urmeaza si ele acelasi ritual cu lumanarile in speranta ca inimile celor doriti se vor intoarce spre ele. Tot in aceasta zi se platesc sarindare si acatiste pentru maritis.

Si la Catedrala mitropolitana din Iasi, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina.

Orfan de ambii parinti

Conform scrierilor ortodoxe, Sfantul Mina, sarbatorit la 11 noiembrie, s-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. Ramane orfan pe cand era copil, tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa la doar trei ani dupa acesta.

Ajunge in armata imperiala, insa la 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Prezent in Cotyaeum la celebrarea unei sarbatori pagane, marturiseste fara ezitare ca este crestin.

Este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus. Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-a taiat capul. Datorita unei minuni savarsite, se crede ca acesta este aparatorul pagubitilor, celor care sunt pradati de hoti. Mai mult decat atat, se spune ca cine se roaga la acesta si are o paguba, imediat hotul va fi prins si i se va restitui bunul furat.

Rugaciune catre Sfantul Mare Mucenic Mina:

„Preasfinte si intru tot laudat Mare Mucenic Mina, de minuni facatorule, primeste aceasta rugaciune de la mine, nevrednicul robul tau, caci catre tine, ca la un adevarat izvor de tamaduiri si grabnic folositor cu lacrimi fierbinti ma rog tie.

Vezi, sfinte, paguba mea, vezi saracia si ticalosia mea, vezi bubele si ranile trupului si sufletului meu! Ma rog tie, Sfinte Mina, grabeste-te a ma ajuta cu neincetatele si sfintele tale rugaciuni. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea, ca stiu, Sfinte al lui Dumnezeu, ca ai patimit munci grele si chinuri infricosatoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu.

Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine sa alerg la ajutorul tau,  sa cred ca la orice facere de bine esti gata ajutator si grabnic folositor. Si eu acum, fiind scarbit si in paguba, alerg catre tine cu credinta si cu lacrimi, ingenunchind, ma rog tie, Sfinte si Mare Mucenic Mina, ca sa te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine pagubasul si scarbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultatsi te-a intarit si te-a primit in cerestile lacasuri.

Roaga-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006566 (s)