News Flash:

Guvernul se asteapta ca numarul refugiatilor ucraineni sa creasca. Ciuca da asigurari: 'Vom pune la dispozitie tot ceea ce este necesar'

10 Noiembrie 2022
183 Vizualizari | 0 Comentarii
60948662 303

Autoritatile de la Bucuresti vor face tot ceea ce este necesar pentru a putea sa gestioneze in continuare situatia refugiatilor ucraineni, a declarat premierul Nicolae Ciuca, subliniind ca Romania a fost primul stat din Uniunea Europeana care a realizat un plan de integrare a cetatenilor sositi din tara vecina.

Premierul a fost intrebat, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau ucrainean Denys Shmyhal, ce masuri concrete va lua Romania pentru a primi noii refugiati asteptati sa vina din Ucraina si unde vor fi acestia cazati, in contextul in care se apropie sezonul rece.

"Stiti foarte bine ca Romania a fost primul stat din Uniunea Europeana care a realizat un plan de integrare a cetatenilor refugiati din Ucraina. Acel plan a fost permanent actualizat in functie de dinamica numarului de cetateni ucraineni care trec granita, iar in interiorul lui se gasesc toate elementele integrate atat cu ceea ce pune la dispozitie statul roman, cat si cu cele puse la dispozitie de catre institutiile internationale - discutam aici de Departamentul pentru Situatii de Urgenta al Uniunii Europene, cat si de integrarea componentei Inaltului Reprezentant ONU pentru refugiati", a declarat Ciuca.

El a adaugat ca exista in momentul de fata faze de punere in aplicare a acestor masuri.

"Au fost discutate personal, le-am discutat cu domnul secretar de stat Arafat si, pentru ca resursa umana este foarte importanta si nu este nevoie sa se epuizeze, parte dintre cei care au fost dislocati in zona de granita au fost retrasi si isi desfasoara activitatea in locatiile de resedinta, dar tot ceea ce inseamna echipamente au fost repozitionate si sunt deja aflate pe doua linii de interventie astfel incat sa poata fi folosite. De asemenea, avem in vedere infrastructura existenta la nivelul institutiilor. (...) Si, asa cum am colaborat si ne-am coordonat foarte bine cu societatea civila, o vom face si in continuare pentru a pune la dispozitie - pentru ca locatiile si infrastructura au fost deja identificate - deci, pentru a pune la dispozitie, in caz ca numarul de refugiati va creste, tot ceea ce este necesar sa putem sa gestionam situatia", a explicat Ciuca.

In context, premierul a precizat si faptul ca partea romana va continua sa sprijine financiar cazarea cetatenilor ucraineni.

" Am sprijinit si vom continua sa sprijinim financiar cazarea cetatenilor ucraineni si in momentul de fata va pot spune ca la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, care gestioneaza acest aspect, au fost pana in acest moment alocate 70 milioane de euro. 39 de milioane au fost deja rambursate de catre Uniunea Europeana si au fost, de asemenea, identificate fondurile din care se asigura compensarea pentru cheltuielile la nivel national", a declarat Ciuca.

Prim-ministrul roman a participat, joi, alaturi de omologul sau ucrainean Denys Shmyhal, la deschiderea punctului de trecere a frontierei si a biroului vamal Vicovu de Sus (Romania) - Krasnoilsk (Ucraina).
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005102 (s)