News Flash:

Ambasada Frantei la Bucuresti vine cu precizari in scandalul militarilor francezi de la Cincu

8 Noiembrie 2022
194 Vizualizari | 0 Comentarii
militarilor francezi de la Cincu

Ambasada Frantei la Bucuresti transmite ca niciun fel de plangere formala privind conditiile de viata din baza Cincu nu a fost formulata de militarii francezi pana la aceasta data.

Reprezentantii misiunii diplomatice de la Bucuresti amintesc, intr-un comunicat, ca decizia de dislocare a trupelor franceze a fost luata foarte rapid. Anuntul presedintelui Emmanuel Macron a fost facut pe 25 februarie, iar pe 28 februarie, la patru zile de la invazia rusa in Ucraina, Franta a desfasurat batalionul "Spearhead" al Fortei de Reactie Rapida a NATO, in cadrul misiunii AIGLE.

Format din 500 de militari, batalionul a fost initial dislocat la baza "Mihail Kogalniceanu", situata la Constanta, la aproximativ 100 de kilometri de granita cu Ucraina. Totusi, in scurt timp, baza de la Cincu s-a impus ca solutia care oferea cele mai multe garantii pentru mentinerea unei prezente militare NATO pe termen lung.

Pe 2 mai, detasamentul de geniu a inceput lucrarile de dezvoltare a bazei de la Cincu, astfel incat sa poata gazdui intre 800 si 1.000 de militari pana la finalul anului.

Constructia noilor instalatii si infrastructuri NATO in aceasta baza a impus conditii de viata rudimentare militarilor francezi, insa aceste lucrari sunt in curs de finalizare. Dificultatile de la inceputul misiunii au fost depasite in prezent, iar conditiile de viata ale soldatilor francezi de la baza militara Cincu au evoluat pozitiv in aceste sase luni.

Franta a asumat responsabilitatile privind camparea, alimentatia militarilor si alte servicii la baza din Cincu, conform procedurilor aliate, iar Romania, in calitate de tara gazda, a pus la dispozitie toate elementele solicitate de partea franceza, arata reprezentantii Ambasadei Frantei.

"De la instalarea misiunii AIGLE in Romania, presa a fost mereu invitata sa faca reportaje in aceasta baza, in cadrul evenimentelor de tip "media day" sau individual, iar comunicarea a fost in permanenta deschisa", incheie comunicatul.
Context:

Soldatii francezi cantonati in cadrul unei misiuni NATO la baza militara de la Cincu s-ar fi plans de conditiile „mizere” de acolo, vorbind pentru site-ul de investigatii francez Mediapart despre numarul insuficient de toalete, conditiile insalubre din unele spatii, mancarea putina si incalzirea deficitara din corturi.

Statul Major al armatei franceze a recunoscut, potrivit Mediapart, ca sunt cateva probleme: intreruperi de curent, spunand ca este „planificata renovarea sistemului de electricitate”; mesele, care „se imbunatatesc calitativ si cantitativ”; igiena, precizand ca „noi toalete au fost comandate”, conform Digi 24.

Ministerul Apararii Nationale a transmis ca „responsabilitatile privind camparea, hranirea efectivelor si asigurarea serviciilor conexe (...) in locatia din Cincu au fost asumate integral de partea franceza”:

„Conform procedurilor aliate, responsabilitatile privind camparea, hranirea efectivelor si asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apa, energie, gestionarea deseurilor etc) in locatia din Cincu, au fost asumate integral de partea franceza.
In calitate de natiune-gazda, partea romana a pus la dispozitie toate elementele solicitate pana in prezent de reprezentantii armatei franceze si ai celorlalte contingente aliate si va actiona cu promptitudine si pe viitor pentru a oferi asistenta si sprijin, conform solicitarilor, in conformitate cu cadrul legislativ national si cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmeaza a fi incheiat intre partea romana si partea franceza”.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006157 (s)