News Flash:

Se face macheta digitala a Timisoarei. Primaria da 22.000 de euro doar pe tema de proiectare

18 Noiembrie 2021
344 Vizualizari | 0 Comentarii
Primaria

Primaria Timisoara cumpara servicii de consultanta pentru a „construi” macheta digitala a orasului. Da 22.000 de euro doar pe tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale. Vrea fonduri europene pentru Timisoara „Digital Twin”, care va ajuta la... fundamentarea deciziilor luate de administratie.
 
 
Timisoara „Digital Twin” aduce „inovare si digitalizare in administratia publica locala, impreuna si pentru cetateni”. Conceptul „macheta digitala” se refera, de fapt, la capacitatea de a reprezenta si optimiza virtual un produs sau un proces din viata reala. Acest instrument digital ar trebui sa inglobeze toate datele unui oras, „pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor luate de administratie”, explica PMT.

Reprezentantii primariei vor o macheta digitala a orasului, iar prima etapa este achizitia serviciilor de consultanta pentru tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale. Apeleaza la consultanta externa „avand in vedere gradul ridicat de complexitate si inovare a proiectului”. Valoarea estimata a contractului de consultanta este de 110.000 lei fara TVA, echivalentul a 22.000 de euro.

„Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente in oras: date din administratie, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat in oras. De asemenea, vor fi integrate si bazele de date de care dispun si alti operatori privati sau civici, dupa ce, in prealabil, aceste date sunt standardizate si interoperabile”, spune Valentin Muresan, consilier al primarului pe probleme de smart city si transformare digitala.

Datele vor proveni din primarie, din institutiile si societatile comerciale subordonate CLT (de ex. STPT, Aquatim, Retim), din partea actorilor economici, precum si din partea societatii civile, cat timp vor respecta normele de calitate si standardele agreate. Primaria are deja un portal de date deschise (open data), unde colecteaza si gazduieste baze de date, care „este un element din replica finala si o portavoce a datelor menite sa fie deschise catre publicul larg”.

Potrivit PMT, municipalitatea a semnat „Declaratia privind o actiune comuna pentru incurajarea transformarii digitale durabile in orasele si colectivitatile din UE, living-in.eu”, care sustine transformarea digitala a oraselor impreuna cu cetatenii si pentru cetateni.

Pentru realizarea proiectului Timisoara Digital Twin, Primaria Municipiului Timisoara vrea sa obtina finantare din Planul National de Redresare si Rezilienta si din Programul Operational Regional.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1209 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007261 (s)