News Flash:

Se construieste un nou terminal de Plecari Externe, la Aeroportul Timisoara, de 184,5 milioane de lei

3 August 2021
386 Vizualizari | 0 Comentarii
aeroport timisoara

Un nou terminal pentru plecarile in curse externe urmeaza sa se construiasca la Aeroportul International Timisoara. Contractul de finantare a fost semnat in 29 iulie, iar investitia se ridica la 184,5 milioane de lei, din care 93,60 milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile. Terminalul va avea 12.000 mp, un sistem complet de control de securitate pentru pasageri si bagaje, sapte lifturi, 18 ghisee check-in si sase porti automate de scanare a documentelor.
 
 
Aeroportul International „Traian Vuia” Timisoara a deschis, joi, 29 iulie, noul Terminal de Sosiri Externe, in constructie inca de la inceputul anului 2019. Atunci anuntase ministrului Transporturilor, Catalin Drula pe Facebook, si semnarea unui contract pentru constructia unui terminal nou de Plecari Externe.

„Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea infrastructurii de transport a Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia” prin construirea unui nou terminal care va acomoda in conditii functionale procesarea fluxurilor de pasageri si bagaje aferente plecarilor curselor externe la un nivel optim al serviciilor astfel incat sa fie create premisele infrastructurale pentru o crestere a traficului de pasageri pana la 3 milioane pax per an”, transmite AIT in 3 august.

Potrivit reprezentantilor AIT, terminalul va avea 12.000 mp, un sistem complet de control de securitate pentru pasageri si bagaje, sapte lifturi de persoane si bagaje, 18 ghisee check-in, sase posturi politie de frontiera, sase porti automate de scanare documente.

Valoarea totala a contractului de finantare este de 184,454 milioane de lei, din care 93,60 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile, 16,520 milioane de lei sunt prin bugetul de stat, iar 74,33 milioane de lei sunt din bugetul propriu al aeroportului.

„Lucrarile de construire vor demara la inceputul anului viitor, dupa finalizarea procedurii de achizitie care va desemna castigatorul serviciilor de proiectare si de executie a lucrarilor de construire. Achizitia dotarilor si a altor elemente destinate bunei functionari a terminalului se vor realiza prin achizitii sectoriale independente. Finalizarea proiectului de investitii este estimata la 31.12.2023. Proiectul de investitii «Terminal Plecari Curse Externe» a primit in aplicatia MySMIS codul 147396”, mai spun reprezentantii AIT.

Proiectul de investitii este finantat prin fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritara 2 Dezvoltarea unui sistem multimodal, de calitate, durabil si eficient, Prioritatea de investitii 7c – Dezvoltarea si imbunatatirea sistemelor de transport care respecta mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus si care au emisii reduse de carbon, inclusiv a cailor navigabile interioare si a sistemelor de transport maritim, a porturilor, a legaturilor multimodale si infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabila la nivel regional si local Obiectivul Specific 2.3. Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor.

Conform datelor oficiale, cel mai mare numar de pasageri s-a inregistrat in 2019 pe Aeroportul International Timisoara – peste 1,6 milioane. In pandemie a fost dezastru, iar cele mai optimiste estimari pentru anul 2021 vorbesc despre un trafic la jumatatea celui de acum doi ani. AIT opereaza in prezent 19 destinatii pentru curse regulate si sase pentru curse de vacanta, adica cel mult 3.700 de pasageri in 24 de ore.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1275 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005729 (s)