News Flash:

Românilor le plac cumpărăturile online

România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est la vânzările online de bunuri și servicii

16 Octombrie 2023
182 Vizualizari | 0 Comentarii


România a atins un procent consolidat de 3,17% din PIB, generat din vânzările online de bunuri și servicii, clasându-se astfel pe locul trei în Europa Centrală și de Est în acest domeniu.

Pe plan european, țara se află pe locul 12 în ceea ce privește vânzările online, conform datelor furnizate de Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) în contextul Zilei Naționale a Comerțului Electronic, bazate pe Raportul European E-commerce 2023 publicat de Ecommerce Europe și EuroCommerce.

În Uniunea Europeană, România ocupă locul trei în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește volumul vânzărilor online, după Polonia și Cehia. Aceasta domină piața de comerț electronic în regiune, generând aproape 60% din vânzările totale. Estimarea pentru cifra de afaceri în 2023 se situează în jur de 9,95 miliarde de euro, dintr-un total regional de 17,6 miliarde de euro.

Conform Raportului European E-commerce 2023, 94% dintre cumpărătorii români preferă să comande online de la magazinele românești, iar 21% au comandat de la magazine străine.

În context european, cele mai comandate produse online sunt îmbrăcămintea, încălțămintea și accesorii vestimentare (68% din totalul comenzilor online), urmate de cărți, CD-uri, DVD-uri (34%), livrările de la restaurante (30%), produse cosmetice sau de înfrumusețare (27%).

Un aspect notabil este faptul că prețurile produselor din mediul online au evoluat în general sub rata inflației, conform unei cercetări realizate de Institutul Național de Statistică (INS) pe o perioadă de trei ani (2020-2023). De exemplu, în primăvara anului 2023, s-au înregistrat scăderi semnificative la prețul produselor alimentare, precum laptele și uleiul de floarea-soarelui.

În plus, în conformitate cu Legea 144/2020, Ziua Națională a Comerțului Electronic este marcată anual la 15 octombrie, cu scopul de a informa și conștientiza cu privire la existența comerțului electronic. Autoritățile pot aloca fonduri și suport logistic pentru sprijinirea evenimentelor care au loc cu această ocazie. Pe 18 octombrie, Asociația Română a Magazinelor Online organizează un eveniment pentru a discuta perspectivele viitorului comerțului electronic.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1393 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006444 (s)