News Flash:

O nouă reformă!

Ministerul Finanțelor pregătește un pachet de măsuri pentru reformarea ANAF

10 Octombrie 2023
193 Vizualizari | 0 Comentarii

Ministerul Finanțelor pregătește un set de măsuri pentru a reforma ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală), iar una dintre aceste măsuri se referă la Direcția Generală Mari Contribuabili, a declarat luni ministrul Marcel Boloș. Scopul acestor măsuri este să întărească capacitatea instituțională a ANAF, având în vedere lupta statului împotriva evaziunii fiscale și eforturile de colectare a fondurilor bugetare.

Ministerul Finanțelor urmează să prezinte acest pachet de măsuri în termen de maxim 30 de zile.
„Eu sper ca în următoarea perioadă, înseamnă în maximum 30 de zile, să aveţi pachetul de măsuri pe care îl avem în vedere pentru ceea ce înseamnă consolidarea capacităţii instituţionale ANAF”, a precizat ministrul, la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a emisiunilor de titluri de stat Fidelis, emise de Ministerul Finanțelor.

Ministerul Finanțelor are în vedere, printre alte aspecte, descentralizarea activităților desfășurate de Direcția Generală Mari Contribuabili și o restructurare a activității Direcției de Management al Riscurilor.

„În legătură cu capacitatea noastră de colectare, numai dacă ne uităm la indicatorii lunari pe care îi analizăm: venituri planificate şi venituri realizate, se observă că avem un oarecare gap. Sigur, motivele sunt numeroase, de ce avem acest gap, dar în acelaşi timp avem şi o anumită ritmicitate la încasarea acestor venituri. Aproximativ 30 de miliarde lei este suma pe care o încasăm lunar prin intermediul ANAF. Este principala noastră sursă de venituri şi, de aceea, ne aplecăm asupra modului în care se face această colectare şi desigur, asupra măsurilor pe care le vom lua în legătură cu ANAF", a menționat ministrul.

De asemenea, Ministerul Finanțelor are în plan un proiect de lege pentru a completa măsurile de combatere a evaziunii fiscale, cu scopul de a permite autorităților statului să gestioneze cazurile majore de evaziune fiscală și de a introduce pedepse mai severe pentru cei care comit astfel de infracțiuni. 

De asemenea, se ia în considerare digitalizarea prin implementarea facturilor electronice și a sigiliului electronic al mărfurilor, cu discuții recente între oficialii guvernamentali și reprezentanții FMI cu privire la digitalizarea ANAF.

„Introducerea facturii electronice este obiectivul pe care l-am declarat şi îl avem cuprins şi în legea privind deficitul bugetar sau legea privind sustenabilitatea financiară a României. Şi aici, alături de e-factură, introducerea sigilului electronic al mărfurilor şi utilizarea informaţiilor din casele de marcat fiscale. Toate acestea nu fac altceva decât să consolideze capacitatea instituţională a ANAF-ului şi să mai trecem de la teorie, când spuneam că noi combatem evaziunea fiscală, la rezultate practice şi pragmatice, care ţin cu adevărat de combaterea evaziunii fiscale", a subliniat ministrul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005030 (s)