News Flash:

E tare apreciat în Europa

Exporturile de pateu românesc au ajuns la 7 milioane de euro anul trecut

13 Octombrie 2023
218 Vizualizari | 0 Comentarii

 Pateul produs în România a început să-și facă loc pe rafturile supermarketurilor din Europa, cu exporturi către Italia, Marea Britanie și Germania. Anul trecut, de exemplu, țara noastră a exportat pateuri de ficat în valoare de aproape șapte milioane de euro în alte țări. Cu prețuri accesibile și un gust bogat, pateul rămâne un aliment preferat și în țara noastră. Un producător din România a avut succes în ultimii ani vânzând pateuri în supermarketurile din diverse țări europene. Acesta este un semn al creșterii popularității produselor de pate românești pe piața internațională.

Adrian Păsărică, manager de marketing, producător pate: „Suntem listați în lanțuri mari de magazine din Regatul Unit, în două-trei lanțuri din Germania și în Belgia, de asemenea”.

Cele mai mari piețe de export pentru pateurile românești includ Italia, Republica Moldova, Marea Britanie, Germania și Croația. Anul trecut, România a exportat pateuri în valoare de aproape șapte milioane de euro, dublul valorii importurilor în aceeași perioadă.

Deși pateurile românești, în general făcute din ficat de porc sau pui, nu pot fi comparate cu produsele franțuzești precum foie gras, care sunt confecționate din ficat de rață sau gâscă, rețetele au evoluat și s-au rafinat și în țara noastră.

Un exemplu este o carmangerie din Alba care folosește o rețetă franțuzească. Un borcan de 300 de grame de pate de porc este vândut la prețul de 12 lei. Acest lucru arată că pateurile românești au început să ofere opțiuni mai variate și sofisticate pentru consumatori.

Adrian Elecfi, proprietar carmangerie: „Pateul îl pregătim după rețetă franțuzească adaptată la gusturile românești numai din ficat de porc proaspăt, carne de porc, fleică, de la burtă, ceapă, piper și alte condimente. În ultimul an s-a dublat cererea comparativ cu anul trecut”.

Cu toate acestea, un produs asemănător de pastă tartinabilă poate fi pregătit cu ușurință și în confortul propriului cămin, susțin bucătarii.

Consumul de pate din ficat de porc sau pui rămâne cel mai popular printre români. Cu toate acestea, în ultimii ani, a crescut și cererea pentru pate din ficat de gâscă sau rață, deși aceste sortimente sunt mai costisitoare.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005075 (s)