News Flash:

Reguli noi in Codul Rutier: cum trebuie depasiti biciclistii si cum merg trotinetele electrice pe drumurile publice

13 Octombrie 2021
357 Vizualizari | 0 Comentarii
bicicleta

Noi reguli pentru depasirea bicicletelor si trotinetelor electrice, dar si amenzi pentru cei care nu le respecta. Soferii pot ramane chiar si fara permis daca nu respecta normele.
Noile reguli, cuprinse in HG 1075/2021, au fost publicate in Monitorul Oficial in 6 octombrie si au intrat deja in vigoare. Modificarile au fost aduse in urma solicitarilor facute de asociatiile ce reprezinta interesele biciclistilor.

Pana acum, conducatorii auto erau obligati sa pastreze o distanta de 1.5 m fata de biciclisti sau cei care circula pe trotineta, in timpul depasirii. Distanta nu putea fi estimata clar, iar soferii care nu respectau regula aveau toate sansele sa poata beneficia de anularea amenzilor in instanta. Astfel, s-a decis folosirea axului drumului ca punct de reper.

Cei care circula in spatele unui biciclist sau al unei persoane aflate pe trotineta electrica si doresc sa depaseasca trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

Daca circula cu pana la 50 de kilometri pe ora, trebuie sa incalce cu rotile marcajul ce desparte benzile sau sensurile de mers
Daca circula cu peste 50 de kilometri pe ora, trebuie sa depaseasca marcajul cu o jumatate de masina
Daca este posibil, biciclistii trebuie sa circule pe piste sau pe acostamentul drumului pentru a nu ingreuna circulatia

Cei care nu respecta regulile pot primi amenzi de 580-725 de lei si pot ramane chiar si fara permis pentru 30 de zile. Mai mult, in cazul producerii unui accident, amenda pleaca de la 870 de lei si poate ajunge la 1160 de lei si suspendarea permisului pentru 60 de zile.

Circulatia cu trotinetele electrice reglementata intr-un final
Una dintre reglementarile importante este cea a circulatiei trotinetelor electrice pe drumurile publice. Astfel, acestea se conduc numai in aliniament pe drumurile publice, iar schimbarea directiei de mers se face prin deplasarea pe langa acestea. Practic, cei care le folosesc pe drumurile publice vor trebui sa coboare de fiecare data cand doresc sa schimbe directia de mers. Masura nu se aplica atunci cand circulatia se desfasoara pe pista de biciclete.

„In acest context, conducatorii de trotinete electrice, atunci cand intentioneaza sa schimbe directia de mers (cu exceptia cazului cand circula pe o pista pentru biciclete), trebuie sa coboare de pe acestea si sa respecte prevederile articolului 117 din cuprinsul aceluiasi act normativ modificat, respectiv sa efectueze urmatoarele semnale:

a) bratul stang intins orizontal atunci cand intentioneaza sa schimbe directia de mers spre stanga sau de a depasi;

b) bratul drept intins orizontal atunci cand intentioneaza sa schimbe directia de mers spre dreapta;

c) bratul drept intins orizontal balansat in plan vertical atunci cand intentioneaza sa opreasca.

d) Semnalele prevazute la alin. (1) trebuie efectuate cu cel putin 25 m inainte de efectuarea manevrelor.

Pentru desfasurarea fluenta si in siguranta a traficului rutier, recomandarea politistilor rutieri adresata conducatorilor de trotinete electrice este ca atunci cand intentioneaza sa schimbe directia de mers sa respecte regulile care intra in sarcina pietonilor, astfel dupa coborarea de pe trotineta sa circule pe trotuar pe langa aceasta si sa traverseze strada pe trecerile pentru pietoni sau in lipsa acestora, pe la coltul strazii”, transmit reprezentantii IPJ Timis.

Reguli de respectat atunci cand conduceti o trotineta electrica:
este interzisa conducerea unei trotinete electrice de catre persoanele cu varsta mai mica de 14 ani
minorii cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani sunt obligati sa poarte casca de protectie, insa sfatul politistilor rutieri este de a fi purtata de toate categoriile de varsta
pe timpul conducerii unei trotinete electrice este obligatoriu ca ambele maini sa se afle pe ghidon
se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice
este interzisa conducerea pe drumurile publice a unui astfel de vehicul de catre persoane care se afla sub influenta bauturilor alcoolice
este interzisa circulatia pe trotuar, cu exceptia cazului in care sunt amenajate piste pentru biciclete
folositi pista pentru biciclete – subdiviziunea partii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separata de drum, special amenajata, semnalizata si marcata corespunzator destinata numai circulatiei bicicletelor si trotinetelor electrice
bicicletele, mopedele si trotinetele electrice care circula pe drumurile publice trebuie sa fie echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare
Daca un drum este prevazut cu o pista pentru biciclete, bicicletele si trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectiva. In lipsa acestei piste, circulatia trotinetelor electrice este permisa numai pe sectoarele de drum unde viteza maxima admisa pentru circulatia vehiculelor este de 50 km/h.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006820 (s)