News Flash:

Se lucrează la salvarea elementelor originale!

Reabilitarea de la Conacul Mocioni din Foeni avansează

9 Februarie 2024
99 Vizualizari | 0 Comentarii


Lucrările de restaurare la Conacul Mocioni din Foeni progresează constant. Fiecare element original al clădirii care a scăpat nepăgubit de trecerea timpului sau de intervențiile realizate în perioada comunistă și ulterior este salvat cu grijă de către muncitori.

Construit în anul 1750 ca reședință pentru familia Mocioni, conacul a avut diverse destinații în ultimele decenii - de la baie publică și grădiniță, până la discotecă sau adăpost temporar în cazul inundațiilor. În prezent, este supus unui amplu proces de restaurare, demarat în primăvara anului trecut, care îi va reda strălucirea de altădată.

În timpul lucrărilor de restaurare, muncitorii au descoperit o frumoasă cornișă și au ajuns la scările de marmură, toate aceste elemente urmând a fi reabilitate. De asemenea, toate bucățile de piatră naturală din pardoseală care pot fi salvate vor fi restaurate cu aceeași atenție și migală. Recent, a fost turnată șapa din beton elicopterizat în spațiul destinat sălii de bal a Conacului Mocioni.

La subsol, cărămida originală datând din 1750 este meticulos curățată și readusă la lumină.

În săptămâna următoare, echipele de muncitori vor începe lucrările de tencuire în interiorul conacului, în timp ce tocurile ferestrelor vor fi de asemenea restaurate. În paralel cu aceste activități, autoritățile județene au lansat deja licitațiile pentru achiziționarea de mobilier de epocă și a unei scene destinate spectacolelor, care va fi amplasată în spatele conacului. Astfel, imobilul istoric va fi reintrodus în circuitul cultural al județului.

„Reabilitarea Conacului Mocioni contribuie la revitalizarea întregii zone, nu doar a comunei Foeni. În paralel cu lucrările de construcție, încurajăm turismul sustenabil și ne dorim ca membrii comunității să se folosească de patrimoniul local, să îl integreze în serviciile pe care le oferă. Consiliul Județean Timiș a alocat timp, sume suplimentare și resurse umane în procesul de readucere a conacului la strălucirea de odinioară. Sunt sigur că avem localnicii alături de noi în viitoarele demersuri de valorificare ale acestei investiții de peste 4 milioane de eur”, a afirmat pentru Ziarul expressdebanat.ro Alin Nica, președintele CJ Timiș.


Reabilitarea conacului este finanțată printr-o alocare bugetară în cadrul Programului RO-CULTURA și se estimează că lucrările vor fi finalizate în primăvară.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1297 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007623 (s)