News Flash:

Muzeul Național al Banatului din Timișoara anunță!

Punctului Muzeal de la Parța va fi integrat în programul educațional școlar

9 Ianuarie 2024
113 Vizualizari | 0 Comentarii

Muzeul Național al Banatului din Timișoara a anunțat includerea Punctului Muzeal de la Parța în programul educațional școlar, cu primul eveniment programat pentru Ziua Culturii, pe 15 ianuarie, la ora 13.

Această integrare permite organizarea de vizite școlare și ateliere interactive pentru elevi însoțiți de specialiștii Muzeului Banatului, oferind copiilor ocazia de a explora Sanctuarul Neolitic de la Parța.

Sanctuarul Neolitic de la Parța, cu o vechime de peste 7.000 de ani, este un sit arheologic impresionant datorită complexității și integrității artefactelor descoperite aici. Descoperiri notabile includ un grup statuar de doi metri înălțime, realizat dintr-un singur bloc, reprezentând două siluete, una feminină și cealaltă cu cap de taur. Această piesă centrală a vechiului templu de la Parța, replicată în punctul muzeal, subliniază importanța ritualurilor care aveau loc în încăperea sacră, accesibilă doar inițiaților.

Amplasat într-o zonă cu un bogat potențial arheologic, lângă râul Timiș, în apropierea satului Parța din județul Timiș, Punctul Muzeal de la Parța a fost cunoscut încă din secolul al XIX-lea și a fost supus unor săpături sistematice începând din 1931, coordonate ulterior de reputatul arheolog Gheorghe Lazarovici. Cercetările au adus la lumină nu doar existența sanctuarului, ci și structuri arhitecturale complexe și vestigii ale culturilor Banatului și Tiszapolgar.


„Prin integrarea Punctului Muzeal de la Parța în circuitul educațional, MNaB va oferi, de asemenea, cu tiltu gratuit, ateliere educative pentru elevi, încurajând astfel tinerii să descopere și să înțeleagă importanța acestui sit arheologic excepțional, cât și a perioadei din care face parte. Vizitarea muzeului se va face doar prin programare prealabilă, pentru a asigura o experiență de învățare de înaltă calitate pentru grupurile organizate”, au declarat reprezentanții Muzeului Banatului.

Informații și programări se pot obține trimițând un email pe adresa contact•mnab.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006139 (s)