News Flash:

Proiectul de modernizare a Caii Bogdanestilor prevede taierea a 159 de copaci si va fi gata in 2023

10 August 2021
398 Vizualizari | 0 Comentarii
Calea Bogdanestilor

Proiectul de modernizare a Caii Bogdanestilor prevede taierea a 159 de copaci, pomi fructiferi si tei. Zilele acestea au mai cazut cativa dintre ei sub drujbe, iar timisorenii s-au revoltat iarasi pe retelele de socializare. Reprezentantii PMT au salvat sase arbori in aprilie si spun ca vor mai muta din ei, daca situatia o impune.
 
Modernizarea Caii Bogdanestilor a inceput in acest an si ar trebui sa fie gata in vara anului 2023, daca totul merge bine. Pe santier au mai fost taiati cativa copaci, iar in final vor fi doborati de drujbe 159 de arbori, pomi fructiferi si tei, sustin reprezentantii primariei. Cel putin asa prevede proiectul.

„In cadrul proiectului de largire a Caii Bogdanestilor, din pacate este prevazuta si taierea a 159 de copaci (pomi fructiferi si tei), fara valoare dendrologica, pentru schimbarea retelelor de utilitati. Intrucat proiectul intocmit de fosta administratie prevedea aceste taieri, in luna aprilie a acestui an, noua conducere a Primariei Timisoara a dispus mutarea a 6 copaci cu valoare dendrologica si, implicit, salvarea lor de la taiere. Acestia s-au prins in noua locatie, care va deveni un parc la finalul lucrarilor. Printre acestia si un tei plantat de un timisorean din zona in ziua in care s-a nascut fiica sa. Acesta are o inaltime de aproximativ 12 metri si pentru mutarea lui a fost folosita o macara de 18 tone, operatiunea fiind una in premiera pentru Timisoara prin complexitatea ei”, transmite Bogdan Marta, consilier personal al primarului Dominic Fritz.

Peste 300 de copaci „de dimensiuni mari” in locul celor taiati
Teiul a fost mutat la sfarsitul lunii aprilie, iar de atunci pare ca nu s-a mai reusit salvarea altor copaci. Reprezentantii PMT spun ca peste 300 de copaci „de dimensiuni mari” vor fi plantati odata cu finalizarea santierului.

„De asemenea, la finalul lucrarilor vom planta 336 de copaci pe Calea Bogdanestilor, mai mult decat dublul copacilor taiati. Acestia vor fi de dimensiuni mari, nu puieti. Totodata, se vor amenaja si 9557 mp spatii verzi, precum si linii de tramvai inierbate. In prezent sunt 1000 mp de spatii verzi in zona”, mai spune aceeasi sursa.

La mutarea teiului de 12 metri, primarul Dominic Fritz spunea ca a cerut subalternilor ca „toti arborii valorosi care sunt acum pe santierele orasului sa nu fie taiati, ci mutati in siguranta”.

„Mostenirea verde a orasului trebuie salvata, iar Timisoara trebuie sa redevina orasul parcurilor si al florilor, asa cum era cunoscut in trecut”, spunea atunci primarul.

Pe Calea Bogdanestilor lucreaza asocierea Sylc Con Trans – Longhersin – Matrix Computers – Lile Service General Construction – Optotel Com – Electric Rail Project – Instal Group – Cons Electrificarea Instal – Madi FHVAC – Swarco Traffic, care s-a angajat ca face lucrarile cu 116 milioane de lei, in 31 de luni. Aproape 90 de milioane de lei vin de la Uniunea Europeana, prin Programul Operational Regional. Contractul de proiectare si executie a fost semnat in iunie 2020, iar lucrarile au inceput in primavara. Santierul ar trebui inchis in vara anului 2023, dar reprezentantii PMT spun ca, daca totul merge bine, lucrarile ar putea fi gata pana la sfarsitul anului viitor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1121 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005815 (s)