News Flash:

Tramvaiul merge din nou pe Bd. Cetății!

Primarul Dominic Fritz a inaugurat astăzi reluarea circulației tramvaielor pe Bulevardul Cetății din Timișoara

19 Februarie 2024
121 Vizualizari | 0 Comentarii

Astăzi, împreună cu 40 de copii, primarul Dominic Fritz a marcat reluarea circulației tramvaielor pe Bulevardul Cetății din Timișoara. Această arteră importantă a fost supusă unui amplu proces de reabilitare, care a inclus lucrări de modernizare a infrastructurii de utilități subterane, refacerea liniilor de tramvai, amenajarea a patru benzi de circulație rutieră, construirea de trotuare, piste pentru biciclete și crearea de spații verzi.

„După trei ani de șantier, de azi tramvaiul merge din nou pe Bulevardul Cetății. Este un pas mare pentru transportul în comun în Timișoara, un oraș cu o tradiție de 155 de ani de transport cu tramvaiul. Vreau să mulțumesc în primul rând tuturor celor care locuiesc în cartier, pentru că știu că a fost un șantier greu, dar necesar. Am deschis această zi cu un grup de copii care au făcut un concurs de istorie a tramvaielor din Timișoara, mergând cu tramvaiul.  Este încă un semnal că proiectul de pe Cetății este o investiție pentru toți timișorenii, pentru copii, pentru seniori și pentru următoarele generații”, a declarat primarul Dominic Fritz.


Primăria Municipiului Timișoara, împreună cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Societatea de Transport Public Timișoara, au organizat evenimente speciale pentru a marca redeschiderea Bulevardului Cetății, una dintre cele mai importante artere ale orașului. Copiii din școlile din zonă au participat la un concurs pe tema istoriei tramvaielor din Timișoara, având ocazia să călătorească cu tramvaiul pe întregul bulevard și să îndeplinească diverse sarcini la fiecare stație. Concursul a fost un succes, toți cei mici fiind câștigători, deoarece au învățat lucruri noi despre istoria orașului, au colaborat în echipă și s-au distrat, fiind răsplătiți cu diplome și premii.

Pentru cei mari, a fost organizat concursul „Din albumul bunicilor”, dedicat fotografiilor vechi cu Bulevardul Cetății. Participanții pot trimite fotografiile pe pagina de Facebook a primăriei sau pe adresa de email comunicare•primariatm.ro și au șansa de a câștiga abonamente și bilete pentru transportul în comun, oferite de STPT. Concursul se desfășoară în perioada 19-25 februarie 2024.

De azi, pe Bulevardul Cetății circulă tramvaiele 4 și 7, ambele cu plecare de la stația situată la intersecția cu Calea Torontalului (Ciocanul). Ambele trasee ajung în Piața 700 și în zona centrală, Bălcescu, după care tramvaiul 4 merge pe Calea Martirilor până la AEM, iar tramvaiul 7 se îndreaptă spre Fratelia și Dâmbovița.

Primăria Municipiului Timișoara a finalizat un amplu proiect de investiții pe Bulevardul Cetății, reabilitând tronsonul cuprins între intersecția cu Calea Bogdăneștilor și intersecția cu Calea Torontalului, inclusiv bucla de întoarcere, pe o lungime de 1,81 km.


„E un proiect care a început acum 15 ani, când, în decembrie 2009, primarul Ciuhandu a aprobat Studiul de fezabilitate în Consiliul Local. Sunt mândru de echipa care a tras tare în ultimii 3 ani să-l transforme din hârtie în realitate, așa cum au așteptat foarte mulți timișoreni”, a mai spus primarul Dominic Fritz.


Linia de tramvai a fost complet reconfigurată și modernizată pe o distanță de peste 1,5 kilometri, cu amenajarea a 10 stații de tramvai. De asemenea, infrastructura rutieră a fost reabilitată pe o suprafață de peste 25.000 de metri pătrați, iar trotuarele de-a lungul întregului traseu au fost refăcute. În plus, au fost create peste 20.000 de metri pătrați de spațiu verde, noi piste pentru bicicliști și au fost plantați peste 400 de arbori.

În cadrul proiectului, au fost schimbate rețelele de apă-canal, termoficare și iluminat public, iar cablurile aeriene au fost transferate în subteran. Valoarea totală a acestui proiect se ridică la 110.805.689 lei, din care cofinanțarea UE, prin Programul Regional Vest 2021-2027, este de 66.631.207 lei. Contractul de finanțare nerambursabilă a fost semnat între Municipiul Timișoara și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest la sfârșitul anului trecut.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006558 (s)