News Flash:

Luni are loc dezbaterea publică a bugetului Timișoarei

Primăria Timișoara propune pentru anul 2024 un buget de peste 500 milioane de euro

16 Februarie 2024
133 Vizualizari | 0 Comentarii


Primăria Timișoara propune pentru anul 2024 un buget de peste 500 de milioane de euro. Într-o dezbatere publică ce va avea loc luni, proiectul va fi supus discuției.

Autoritățile municipale anunță că pentru acest an este propus un buget de 2,5 miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 500 de milioane de euro. Această sumă înregistrează o creștere față de anul precedent.

„Am propus un buget echilibrat, care răspunde ambițiilor de dezvoltare ale Timișoarei și nevoilor din cartiere. Împărțim resursele orașului echitabil între buna funcționare a serviciilor publice ale orașului și investiții în viitor. Peste 40% din banii alocați dezvoltării Timișoarei vin din fonduri europene, cu precădere din banii din PNRR pe care i-am atras în ultimii doi ani”, a precizat primarul Dominic Fritz.


Proiectul de buget și anexele complete sunt disponibile pentru consultare integrală AICI!

Secțiunea de funcționare, care cuprinde fonduri destinate transportului în comun, termoficării, curățeniei, spațiilor verzi, iluminatului public, ordinei publice, asistenței sociale, locuințelor, culturii și sportului, beneficiază de o alocare totală de 1,23 miliarde de lei.

„La secțiunea funcționare am alocat mai mulți bani pentru reparații trotuare, pentru plantare și întreținere spații verzi din cartiere și pentru o mai bună funcționare a iluminatului public. Sunt, de altfel, principalele capitole unde avem cele mai multe solicitări din partea timișorenilor. Continuăm să subvenționăm atât costul transportului public local, cât și sistemul de termoficare și să menținem costurile suportabile pentru timișoreni”, a declarat Dominic Fritz.

Din totalul fondurilor pentru funcționare disponibile primăriei, 300 de milioane de lei sunt propuse pentru subvențiile destinate căldurii și transportului în comun. Pentru întreținerea parcurilor și a zonelor verzi, bugetul prevăzut este de peste 50 de milioane de lei, înregistrând o creștere de aproape 25% față de anul trecut. De asemenea, suma alocată pentru salubritate a fost majorată cu 17%, ajungând la aproape 64 de milioane de lei.

În plus, sunt prevăzute 63 de milioane de lei pentru învățământ, care acoperă costurile pentru reparații, plata utilităților, achiziționarea de consumabile, bunuri și servicii necesare pentru școli și grădinițe. Secțiunea de funcționare mai cuprinde și aproximativ 30 de milioane de lei destinate iluminatului public, precum și o sumă ce depășește 70 de milioane de lei pentru reparații stradale și trotuare, precum și amenajări de locuri de parcare.

De asemenea, pentru susținerea vieții culturale au fost alocate aproape 138 de milioane de lei.

 


„Bugetul de dezvoltare reconfirmă prioritățile strategice pe care le avem pentru Timișoara. Cea mai mare creștere o avem la investițiile în educație care reprezintă aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului. Este cea mai mare sumă investită în modernizarea și extinderea școlilor și grădinițelor, din istoria orașului. Sunt bani cu care construim 84 de clase noi, 6 săli de sport la școli, dar și schimbăm mobilierul în toate clasele din Timișoara. Anul acesta finalizăm 13 investiții în educație și începem alte 7. 2024 este anul în care finalizăm proiecte majore, cum sunt Cetății, Bogdăneștilor, Vidrighin, Pasarela Gelu, clinicile ORL și Balneo. Dar și începem altele noi, foarte așteptate de timișoreni, cum e stadionul Eroii Timișoarei, regenerare urbană pe 6 hectare în jurul Pieței Traian, modernizări la Spitalul Municipal și la cel de Copii sau noul skatepark”, a declarat Dominic Fritz.


Secțiunea de dezvoltare, evaluată la 1,28 miliarde de lei, cuprinde sute de proiecte complexe, precum și inițiative mai mici menite să îmbunătățească infrastructura orașului. Bugetul alocat acoperă investiții deja în derulare, cum ar fi construcția liceelor Waldorf, Ungureanu și Lenau, bulevardul Vidrighin, pasarela Gelu, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii sau modernizarea cinematografelor Studio și Dacia.

Educația primește o sumă de peste 235 de milioane de lei. Primăria finanțează proiecte noi, precum construirea Creșei din Bucovina, a Școlii Gimnaziale nr.1 din Fabric, a Școlii Gimnaziale arondate Liceului Calderon, a Liceului Ana Aslan, a Colegiului Henri Coandă, a Liceului Alimentar și a Campusului Dual. Acestora li se adaugă finanțări din PNRR cu termen de finalizare până în 2026.

În domeniul sănătății, dintr-un buget total de peste 46 de milioane de lei, aproape 12 milioane de lei sunt alocate pentru dotarea cu echipamente necesare pentru tratamentul și îngrijirea bolnavilor.

Unul dintre noile proiecte este construcția stadionului "Arena Eroii Timișoarei" de pe Calea Buziașului, a cărui edificare va începe în curând. Pentru ridicarea acestui stadion cu 10.101 locuri, în bugetul pe 2024 este prevăzută o sumă de aproape 31 de milioane de lei.

Printre investițiile complexe se numără construcția unui nou pod în zona Polonă în locul pasajului existent din Freidorf, extrem de degradat. De asemenea, la capitolul drumuri și poduri, pasajul Solventul are alocate aproape 70 de milioane de lei, pasarela Gelu peste 13 milioane de lei, iar pasarela Îndrăgostiților - 3,5 milioane de lei.

Sume semnificative din secțiunea de dezvoltare sunt destinate modernizării iluminatului public și construirii de parcări etajate. Dezbaterea publică pe tema proiectului de buget va avea loc luni, 19 februarie, de la ora 17.00, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.

„Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului aferent 2024, supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris la adresa: camelia.crisan•primariatm.ro, până la data de 19.02.2024, ora 11:00. Persoanele care doresc să participe la dezbatere vor anunța până cel târziu în data de 19.02.2024, ora 11, intenția de participare și totodată vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail menționată mai sus, precizând: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării la ședință prin intermediul platformei online. Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de 3 minute pentru fiecare participant”, a transmis Primăria Timișoara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006596 (s)