News Flash:

Poate incepe mansardarea cladirilor aflate in zonele protejate din Timisoara. Care sunt conditiile

20 Aprilie 2022
415 Vizualizari | 0 Comentarii
mansardare

O noua „Strategie privind mansardarea podurilor din cladirile existente in zone protejate” a fost votata de consilierii locali. Desi vine in sprijinul proprietarilor si asociatiilor de proprietari care isi doresc sa mansardeze astfel de cladiri, procesul trebuie sa tina cont de mai multe conditii.
  
„Strategia privind mansardarea podurilor din cladirile existente in zone protejate” a fost adoptata in sedinta de marti, 19 aprilie, a consilierilor locali.

Autorizarea lucrarilor de mansardare nu se va face oricum, ci va tine cont de mai multe conditii. In plus, mansardarea va fi permisa doar daca nu va modifica regimul de inaltime al cladirii si nici aspectul acesteia, modificarile fiind permise doar in interiorul podurilor existente.


Prin mansardarea cladirilor din zonele istorice se urmareste imbunatatirea conditiilor de intretinere, dar si incetinirea ritmului de degradare a patrimoniului. Desigur, se iau in vedere si punerea in valoare a patrimoniului, precum si asigurarea unei suprafete locuibile mai mari.

In podurile mansardare se vor putea face apartamente independente sau extinderi pe verticala ale ultimului nivel existent, prin intermediul unei scari interioare.

„Este vorba de o detaliere a regulamentului general de urbanism din cadrul PUG-ului in vigoare in care se permite mansardarea cladirilor construite in zone protejate in anumite conditii, in baza unor avize obtinute de la Directia Judeteana pentru Cultura, in baza unor studii istorice, care nu depreciaza fondul patrimoniului istoric si care noi am considerat ca le putem integra in operatiunea de reabilitare a cladirilor in ansamblu. Astfel, daca exista proprietari de cladiri, si deja au fost mai multi proprietari sau asociatii care au solicitat acest lucru, si noi am venit de fapt cu acest regulament in intampinarea lor – deci, daca exista aceasta solicitare prin care se doreste mansardarea respectivului pod, ea sa nu fie o operatiune rupta de reabilitarea cladirii, ci o operatiune facuta concomitent cu reabilitarea fatadelor. Am detaliat aceasta modalitate de interventie, incat sa fie foarte clar ca proiectul de mansardare trebuie integrat intr-un proiect de reabilitare si nu independent de reabilitarea cladirii”, a explicat Gabriel Almajan, arhitectul-sef al Timisoarei.

Strategia adoptata de consilierii locali vine in sprijinul proprietarilor interesati de mansardarea cladirilor din zonele protejate. Sunt excluse cladirile sau operele de arta declarate monumente istorice singulare sau inscrise ca atare in Lista Monumentelor Istorice. Conform Listei Monumentelor Istorice 2015, in Timisoara sunt 944 de cladiri istorice protejate prin lege, 97 de monumente istorice, dintre care 71 de monumente istorice individuale, 22 de ansambluri si 4 situri.

Conditii de mansardare
Desi strategia privind mansardarea podurilor din cladirile existente in zone protejate a fost adoptata, nu oricine poate trece direct la fapte, fara sa tina cont de anumite aspecte. Astfel, mansardarea cladirilor aflate in zone protejate poate fi realizata prin amenajarea podurilor existente. In plus, mansardarea nu este acceptabila in toate cazurile, fiind conditionata de aria utila a podului, de panta acoperisului, de structura si valoarea sarpantei, de vizibilitatea din spatiul public, de accesibilitatea nivelului podului etc.

Mansardarea podurilor cladirilor aflate in zone protejate se va realiza in regim specific, numai pe baza de proiecte detaliate si investigatii asupra constructiilor, avizate si autorizate. Autorizarea lucrarilor de mansardare va fi admisa doar in situatia in care starea structurii de rezistenta si a finisajelor sunt conforme cu legislatia in vigoare. In caz contrar, autorizarea este conditionata de reabilitarea imobilului.

Atentie! Unele lucrari de mansardare pot fi interzise, insa acest lucru se va face doar cu avizul arhitectului sef sau al organismelor de specialitate ale Ministerului Culturii.

Mansardarile trebuie sa tina cont de prevederile codului de proiectare seismica. Mai mult decat atat, indiferent de tipul mansardelor, se va urmari asigurarea rezistentei si stabilitatii acoperisului mansardat, asigurarea protectiei impotriva focului, asigurarea izolarii termice si hidrofuge corespunzatoare, dar si asigurarea protectiei impotriva zgomotului. Noile functiuni ale mansardelor trebuie sa fie compatibile cu caracterul istoric al zonei protejate. Iluminarea acoperisului mansardat se va face prin intermediul ferestrelor de mansarda.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005475 (s)