News Flash:

Atentie de unde va cumparati alimentele pentru Paste. Recomandarile ANPC

18 Aprilie 2022
272 Vizualizari | 0 Comentarii
Alimente

Romanii nu concep Pastele fara bucate traditionale. Nu pot lipsi de pe masa mielul, ouale, pasca sau cozonacul. Protectia Consumatorilor atrage atentia sa cumparati produsele numai din locurile autorizate.
 
 
„Perioada premergatoare sarbatorii pascale reprezinta un moment de varf pentru activitatile comerciale, astfel ca echipele de comisari ai ANPC desfasoara actiuni de control, in toata tara, privind modul de comercializare a produselor specifice acestei perioade.

Sunt verificate produsele alimentare de post, peste si preparate din peste, carne, in special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolata, produse din ciocolata, produse pe baza de cacao si grasimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de oua, vin si bauturi alcoolice”, transmite directorul general Paul Anghel pe Facebook.

Acordati o deosebita atentie produselor pe care doriti sa le achizitionati.

Carne
Cumparati carne numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete. Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara. Trebuie sa fie ferma si elastica si sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie. Carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare.


Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor”, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic.

Oua
Verificati data expirarii care este inscrisa pe ambalaj, categoria de calitate, categoria de greutate. La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul. Ouale de consum trebuie sa prezinte coaja intacta, normala, fara fisuri, fara corpuri si mirosuri straine. In cazul oualor vandute in vrac, trebuie comunicate vizibil, cu usurinta si perfect lizibil, informatiile privind:

categoria de calitate (A);
categoria de greutate (clasamentul oualor din categoria A in functie de greutate): XL – foarte mare: greutate mai mare sau egala cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egala cu 63 g si mai mica de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egala cu 53 g si mai mica de 63 g; S – mic: greutate mai mica de 53 g;
o indicatie a metodei de crestere a gainilor;
o explicatie a semnificatiei codului producatorului;
data de valabilitate minima.
Vopsea de oua
Pe eticheta produsului trebuie sa se gaseasca: numele si adresa producatorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare si data durabilitatii minimale.

Atentie! La vopsirea oualor nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele poate prezenta un real pericol pentru sanatate.

Produsele de patiserie (checuri, cozonaci etc)
Cumparati produse numai din locuri autorizate. Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curatate si bine intretinute.

Produsele de patiserie trebuie sa aiba mentionate pe eticheta, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum si prezenta anumitor premixuri, in compozitie, sau a unor ingrediente care le inlocuiesc pe cele clasice. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilitatii minimale este stabilita de producator si se va inscriptiona pe eticheta/ambalaj.

Ciocolata si produse pe baza de cacao si grasimi vegetale (tablete, figurine)
Se mentioneaza, in mod obligatoriu, continutul de cacao. Verificati starea ambalajelor si incadrarea produselor in data durabilitatii. Etichetele acestor produse trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea produsului, numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului.

In cazul produselor din import, se vor inscrie numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, cantitatea neta si conditiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie sa fie insotite de etichete cu elementele de identificare si informare in limba romana.

Ciocolata proaspata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specific, iar drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa.

Vin si alte bauturilor alcoolice
Verificati aspectul lichidului: culoare corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati. Continutul etichetei trebuie sa cuprinda: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea si adresa producatorului sau a importatorului sau a imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol.

Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii: categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului, in functie de continutul de zaharuri.

In urma actiunilor de control desfasurate in anii anteriori la comercializarea produselor specifice sarbatorilor pascale, comisarii ANPC au descoperit oua expirate, sparte, crapate sau murdare, acoperite de corpuri straine; afise cu informatia „cozonac traditional”, „pasca traditionala”, fara ca operatorii economici sa detina atestat pentru produse traditionale; informatii ce puteau induce in eroare consumatorul: prezentarea preparatelor din carne ca fiind „produse taranesti”, dar la care s-au folosit de fapt dextroza, conservanti (azotit de sodiu), antioxidanti (acid ascorbic), potentiator de gust (monoglutamat de sodiu).

S-au gasit la comercializare parti de carcasa miel netoaletata, cu urme de blana, organe de miel congelate ambalate la pungi de 1 kg expuse, in vederea comercializarii, in ambalaje deteriorate (sparte) si fara clipsuri care sa inchida ambalajul.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1317 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006269 (s)