News Flash:

Planuri mari pentru Bastionul Maria Theresia in 2022. Aproape 400.000 de euro pentru reabilitare

17 Februarie 2022
341 Vizualizari | 0 Comentarii
Bastionul Theresia

La aproximativ zece ani de la ultima reabilitare, celebrul bastion din Timisoara are nevoie din nou de reparatii. Finalizarea santierului este unul dintre obiectivele asumate de CJ Timis in vederea pregatirii orasului pentru preluarea functiei simbolice de Capitala Europeana a Culturii in 2023.
 
 
Bastionul Theresia este singurul bastion care mai exista din cetatea Timisoarei din perioada in care Banatul a fost parte din Imperiul Austriac.

Consiliul Judetean Timis (CJT), care il administreaza, vrea ca in perioada imediat urmatoare sa se aduca o serie de reparatii la actuala structura a constructiei. Astfel, CJT a scos la licitatie achizitionarea unor „Lucrari de reparatii la imobil Bastion Maria Theresia”.

Pune la bataie 1.870.000 de lei cu TVA, adica aproape 380.000 de euro. Finantarea se face exclusiv din fondurile proprii ale municipalitatii. Termenul limita de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate este 7 martie 2022.

Proiectul presupune o serie de lucrari de reparatii generale si renovari. Vor fi reparate pavajul din piatra naturala, platformele pietonale din lemn si tencuiala. Zidurile vor fi curatate si reparate. Exteriorul va fi retusat, iar interiorul va fi finisat si se va lucra la instalatiile sanitare interioare. Se vor reamenaja si spatiile verzi.


Planurile din acest an legate de Bastionul Theresia au fost dezvaluite inca din 2021, cand CJ Timis a desfasurat cateva interventii minore in curtea bastionului, pana la mijlocul lunii decembrie. De reparatii s-a ocupat firma SC Rademi Forest. Investitia s-a ridicat la 210.000 de lei.

„Intervenim acum, cat putem, revenind apoi la primavara cu alte lucrari, mult mai mari. Facem ceea ce am promis. Revitalizam Bastionul, il transformam intr-un obiectiv turistic important. Am inceput cu un nou regulament de administrare, mai potrivit, prin care permitem doar activitati care atrag public, 50% cultura, 50% HoReCa. Acum, lucram si la partea vizuala, constienti fiind ca atat cei care isi deschid afaceri in zona, cat si turistii nu pot fi atrasi de un loc in paragina. Mai multe spatii comerciale au fost deja inchiriate in urma adoptarii noului regulament de organizare si valorificare a Bastionului Theresia, existand toate premisele ca acesta sa devina un real punct de atractie pentru Timisoara”, transmitea atunci Alexandru Proteasa, vicepresedintele CJ Timis.

Bastionul Theresia din Timisoara a fost reabilitat in urma cu peste 11 ani, cu fonduri europene, aproape 10 milioane de euro la acea vreme.

Va reamintim, consilierii judeteni au aprobat un regulament de functionare pentru Bastionul Theresia in luna iulie 2021. Aici nu vor mai functiona birouri, iar spatiile care apartin Consiliului Judetean Timis vor fi impartite intre Horeca si zona culturala. Este putin probabil ca acolo sa fie deschise cluburi si vor exista activitati inclusiv sambata si duminica. Pe acoperisul bastionului vor putea fi organizate evenimente sportive, cum ar fi sesiuni de yoga, pilates sau tai chi.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1128 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005055 (s)