News Flash:

Zona zero a orașului va fi reamenajată

Piața Victoriei din Timișoara va fi transformată într-un spațiu modern, cu amenajări peisagistice noi

13 Iulie 2023
260 Vizualizari | 0 Comentarii


Primăria Municipiului Timișoara a inițiat procesul de transformare a Pieței Victoriei într-un spațiu public modern, caracterizat prin design unitar și amenajări peisagistice de calitate. Pentru realizarea acestui proiect, se va organiza un concurs internațional de soluții, gestionat de Ordinul Arhitecților din România, care este în prezent în desfășurare. Obiectivul concursului este selectarea celei mai potrivite soluții de amenajare pentru acest spațiu.

„Pentru toți cei care cunosc sau au auzit de Timișoara, imaginea care le vine în minte e cea a Pieței Victoriei. E zona zero a orașului nostru, încărcată de simboluri, parte a identității noastre culturale, cu un potențial neatins și bineînțeles, magnet pentru turiști și localnici. Este o piață în așteptare, pentru că în ultimele trei decenii niciuna din încercările de regândire a pieței și a celor 12 străzi adiacente ca o zonă unitară, cu respect față de întreaga istorie și moștenire arhtecturală depozitată în acest spațiu, nu s-a concretizat. Aici, destinul României a fost schimbat când Timișoara s-a proclamat primul oraș liber de comunism. Pentru un proiect de asemenea anvergură și importanță, prețuim calitatea înainte de orice. Invităm cei mai buni urbaniști, arhitecți, peisagiști și proiectanți să participe la acest concurs internațional și vrem ca în munca lor să se reflecte spiritul orașului de libertate, curaj și inovare”, declară primarul Dominic Fritz.


Primăria Municipiului Timișoara a început procesul de transformare a Pieței Victoriei într-un spațiu public modern, cu un design unitar și amenajări peisagistice de calitate. Această piață face parte dintr-un ansamblu central care include și Pieța Libertății și Piața Unirii. În ultimele trei decenii, piața a suferit doar intervenții minore, reparații sau amenajări minore. Primăria dorește ca aceasta să fie pusa în valoare, urmând exemplul marilor orașe europene, cu respect față de istorie și patrimoniu, spații pentru oameni și amenajări verzi generoase. Este important ca promenadele "Corso" și "Surogat", precum și monumentele și elementele simbolice ale pieței să fie protejate, conservate și puse în valoare.

Participanții la concurs vor fi responsabili de prezentarea unor soluții care să păstreze caracterul pieței și să îl integreze într-o viziune contemporană asupra spațiului public. Propunerile lor vor evidenția patrimoniul construit și vor fi în concordanță cu peisajul urban existent. Proiectul de amenajare vizează Piața Victoriei, Piața Huniade, parcarea adiacentă, străzile Alba Iulia și Mărășești (până la linia de tramvai), străzile conexe Pieței Victoriei și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central.

Concursul este organizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR) și este deschis participanților din România, statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene. Soluția câștigătoare va fi selectată de un juriu internațional independent. Contractul de servicii de proiectare va fi atribuit câștigătorului concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Detalii suplimentare pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:

RO: https://oar.archi/concursuri/oar/piata-victoriei-timisoara/
EN: https://oar.archi/en/concursuri/oar/victoriei-square-timisoara/

Premiile acordate sunt următoarele:

Premiul I: Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare - 1.500.000 EUR, fără TVA
Premiul II: 30.000 EUR, fără TVA
Premiul III: 15.000 EUR, fără TVA
Mențiunea I: 7.500 EUR, fără TVA
Mențiunea II: 7.500 EUR, fără TVA
Calendarul concursului este următorul:

16 august: Înscrieri vizită sit
19 august: Vizită sit
21 august (ora 10:00): Data limită pentru primirea întrebărilor Runda 1
28 august: Data limită pentru răspunsurile la întrebările Runda 1
20 septembrie (ora 10:00): Data limită pentru primirea întrebărilor Runda 2
27 septembrie: Data limită pentru răspunsurile la întrebările Runda 2
6 octombrie (ora 16:00): Data limită pentru predarea proiectelor
9-12 octombrie: Analiză formală a proiectelor (verificare comisie tehnică)
13-15 octombrie: Jurizarea proiectelor
16 octombrie: Anunț oficial al câștigătorului și publicarea rezultatelor (conferință de presă cu juriul)
16-17 octombrie: Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului
Data limită pentru depunerea contestațiilor: 10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1133 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005986 (s)