News Flash:

Pacientii cu cancer pulmonar ajung la spital intr-un stadiu avansat. Medicii de la „Victor Babes” trag un semnal de alarma

5 August 2021
443 Vizualizari | 0 Comentarii
spital

Cancerul pulmonar este, in Europa, al doilea cel mai raspandit tip de cancer. De cele mai multe ori, bolnavii ajung la spital intr-un stadiu avansat si mai pot primi doar un tratament paliativ. Pacientii ar trebui sa se prezinte pentru consult de specialitate inca de la primele simptome.
 
 
Specialistii Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara spun ca, de multe ori, neoplasmul bronho-pulmonar cu care se prezinta bolnavii in unitatea sanitara nu mai permite decat un tratament paliativ. 

Daca pacientii se prezinta pentru consult de specialitate inca de la primele simptome, aceasta patologie poate sa fie diagnosticata in stadii incipiente si pot avea parte de un tratament curativ. Pentru stabilirea unui diagnostic cert este adesea necesara realizarea unei endoscopii bronsice cu biopsie. Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes detine unul dintre cele mai performante aparate pentru realizarea unei astfel de investigatii.

„Vorbim de pacientii care tusesc de mai mult de trei saptamani, care au o scadere ponderala accentuata sau hemoptizie (sputa cu sange). Pacientul este internat pentru a putea realiza investigatii complexe in vederea stabilirii unui diagnostic”, spune S.L. dr Emanuela Tudorache, specialist pneumolog, atestat in endoscopie bronsica, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

In momentul de fata, exista o colaborare cu un laborator de anatomie patologica din Oradea. Probele prelevate de la pacienti pot fi trimise unui anatomopatolog specializat in cancer pulmonar, care, prin intermediul unor teste de imunohistochimie si a unor teste genetice, poate realiza un diagnostic de precizie.

„Avem mai multe tipuri de celule maligne (canceroase) iar pentru identificarea acestora se folosesc o serie de teste speciale, de imunohistochimie. In plus, prin intermediul unor teste genetice, oncologul poate stabili care este tipul de tratament cel mai indicat pentru fiecare caz in parte. Un alt avantaj este acela ca, aceste investigatii sunt gratuite iar rezultatele biopsiei le primim intre 5 si 10 zile. In functie de tipul celulei si de stadiul bolii, putem vorbi fie de o interventie chirurgicala, pe care o realizeaza chirurgii nostri, fie de administrarea de chimioterapie sau radioterapie, terapie tintita, imunoterapie, fie, in cazurile cele mai avansate, de terapii paliative. Este foarte important sa stim tipul celulei maligne pentru ca in functie de aceasta se administreaza tratamentul care poate ajunge si la 7.000 de euro pe luna”, mai spune medicul specialist pneumolog.

Majoritatea neoplaziilor pulmonare sunt diagnosticate la pacienti cu varsta de peste 65 de ani. Cancerul pulmonar provoaca peste 1,6 milioane de decese in fiecare an. Rata de supravietuire la 5 ani este de sub 20%.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1108 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004603 (s)