News Flash:

Tramvaiul turcesc, a doua luna de teste. Pana la finalul lui 2022 vor circula 21 de garnituri noi

5 August 2021
530 Vizualizari | 0 Comentarii
tramvai timisoara

Tramvaiul turcesc, a doua luna de teste. Latcau e sigur: Pana la finalul lui 2022 vor circula 21 de garnituri noi

Ajuns la sfarsitul lunii iunie la Timisoara, primul tramvai nou fabricat in Turcia pentru capitala Banatului a intrat in a doua luna de teste. Omologarea va fi finalizata in luna septembrie, anunta viceprimarul Ruben Latcau, iar timisorenii se vor putea plimba cu mijlocul de transport pe sine „la scurt timp dupa”. Edilul da asigurari ca pana la finele lui 2022 vor fi pe trasee toate cele 21 de tramvaie noi.
 
 
Primul tramvai turcesc al Timisoarei a ajuns in oras in seara de 25 iunie. Au inceput testele, iar acum garnitura se afla in a doua luna de testare.

„(…) si suntem in grafic. Noul tramvai functioneaza conform asteptarilor celor de la Autoritatea Feroviara Romana (AFER), departamentul specializat din Ministerul Transporturilor. Aceasta este autoritatea responsabila pentru omologarea tramvaiului conform legii in vigoare, performanta fiind comparata cu specificatiile tehnice. Aceasta omologare este necesara pentru orice produs feroviar nou introdus pe piata europeana, iar cel mai important aspect este siguranta pasagerilor”, a transmis viceprimarul Timisoarei.

Testele pe trasee au inceput de ceva timp si vor continua pe linia 9, in timpul serii, perioada in care circulatia tramvaielor este suspendata partial. In perioada 26-28 iunie au fost facute teste de compatibilitate electromagnetica, in perioada 3-6 august se fac o parte din testele de franare, din 9 pana in 13 august se vor realiza testele de zgomot si restul testelor de franare, iar in perioada 16-20 august se vor face testele de tractiune.

Omologarea, gata in septembrie
„Omologarea va fi finalizata in septembrie si pasagerii se vor putea bucura de noua achizitie la scurt timp dupa, cand aceasta va intra in circulatie cel mai probabil pe linia 1”, a completat viceprimarul.

Potrivit lui Latcau, angajatii societatii de transport public au inceput sa curete tramele de pamant si mizerie, „ceva esential pentru teste”. Practic, muncitorii STPT spala manual si mecanizat sinele.

„De cateva luni am pornit acest demers si ne intalnim cu situatii care mai de care, inclusiv momente precum cel din video in care e nevoie sa fie scos pamantul cu ranga. Poate suna a ceva banal, dar acumularea de reziduuri, vegetatie moarta si pamant poate duce la disconfortul general al pasagerilor, calatorii cu hopuri, deteriorarea echipamentului, sau chiar deraieri, riscuri pe care le vrem complet eliminate”, a mai precizat edilul.

21 de tramvaie noi, pe sine pana in decembrie 2022
Odata ce vor fi finalizate testele, la Timisoara ar trebui sa ajunga si restul de garnituri din contractul incheiat de primarie. Bozankaya „isi asuma” sa livreze doua tramvaie pe luna si sa creasca treptat ritmul.

„Cu siguranta pana la sfarsitul anului viitor, si deci inainte sa inceapa Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023, vor fi in functiune toate cele 21 de tramvaie noi”, a conchis Ruben Latcau.

Garnitura aflata acum in teste este prima dintr-o serie de 21 de tramvaie cumparate de Primaria Timisoara cu 11,58 de milioane de lei bucata. Fiecare mijloc de transport pe sine are 29,95 metri lungime, 2,40 metri latime si o capacitate pentru 200 de calatori, conform documentatiei PMT. Autonomia unui tramvai trebuie sa fie, conform caietului de sarcini de la licitatie, de 63 de kilometri, asigurata printr-o sursa de furnizare a energiei electrice, montata pe tramvai. Potrivit reprezentantilor primariei, este cea mai mare autonomie din lume.

Contractul cu turcii de la Bozankaya a fost semnat in 26 iulie 2019, de fosta administratie a orasului. Era pentru cel putin 16 tramvaie noi, dar primaria a obtinut in cele din urma fonduri europene pentru 21 de tramvaie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004711 (s)