News Flash:

OncoGen a lansat doua proiecte de cercetare

28 Octombrie 2016
1483 Vizualizari | 0 Comentarii
oncogen
Centrul de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul Cancerului OncoGen din cadrul Spitalului Judetean Timisoara a lansat miercuri doua proiecte de cercetare in valoare totala de patru milioane de euro, cu finantare europeana, potrivit prof.univ. dr.Virgil Paunescu, manager al OncoGen. 
Cele doua proiecte sunt ''Strategii inovative pentru preventia, diagnosticul si terapia afectiunilor respiratorii induse de polenul de ambrozia'' (INSPIRED) si ''Oncoimunoterapie cu celule Natural Killer purtatoare de receptori himerici de antigen'' (CAR-NK). 
''Proiectul CAR-NK este o premiera la nivel national, propunandu-si sa genereze CARs anti-CD19 care vor media activarea, proliferarea si eliberarea de citokine in mod specific celulelor NK'', spune dr. Virgil Paunescu. 
Temele de varf ale cercetarii vor fi terapiile avansate in cancer, biologia celulelor tumorale, medicina regenerativa, studiul celulelor stem adulte, sanatatea si factorii de mediu si imunoterapiile. 
Echipele de cercetatori care vor lucra la cele doua proiecte sunt formate din straini care vor lucra impreuna cu cercetatorii timisoreni si vor fi conduse de prof. dr. Rudolf Valenta de la Viena pe proiectul destinat alergiilor si prof. Torsten Tonn de la Universitatea din Dresda, pe cel privind cancerul. 
''Limitele pana la care poate merge cercetarea noastra tin de finantare. Acum avem vreo opt cercetatori foarte buni, dar pregatirea unui singur cercetator ne-a costat intre 500.000 si 1 milion de euro'', a declarat pentru AGERPRES prof. Virgil Paunescu. 
Cu toate acestea, el nu agreeaza un sistem care sa incorseteze tinerii cercetatori romani si sa-i oblige sa ramana in tara un anumit numar de ani pentru a ''recompensa'' investitia, ci dimpotriva, este adeptul specializarii lor in strainatate. 
''Vreau un singur lucru, sa spuna de la inceput daca vrea sa plece, pentru ca sa-i putem ajuta inclusiv prin reteaua noastra de cunostinte sa ajunga in clinici bune, iar cand noi vom avea nevoie sa trimitem la specializari alti cercetatori, ei sa ne ajute si sa ne fie deschizatori de drumuri'', a mai precizat Paunescu, intr-o conferinta de presa. 
Investitia totala pentru construirea Centrului OncoGen a fost de 12 milioane de euro, cu finantare europeana prin Programul Operational Sectorial 'Cresterea competitivitatii economice', Axa prioritara 2. 
In aceasta luna, Centrul OncoGen a implinit un an de la darea lui in functiune si ambele proiecte au ca indicator cate doua brevete de inventii si parteneriate cu firme private, pentru ca echipa timisoreana este interesata in dezvoltarea si suportul pe care-l poate acorda sectorului privat pentru a se dezvolta in zona de biotehnologii. 
Partea principala a Centrului OncoGen o reprezinta doua imprimante 3D, realizate de tineri specialisti timisoreni special pentru OncoGen, care au fost deja montate in laboratoarele de cercetare. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1200 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006021 (s)