News Flash:

Procedură inovatoare de fertilizare in vitro

În Marea Britanie s-a născut primul bebeluș cu ADN de la trei persoane

11 Mai 2023
327 Vizualizari | 0 Comentarii

Primul copil cu ADN de la trei persoane s-a născut în Marea Britanie, în urma unei proceduri inovatoare de fertilizare in vitro, realizată de medici cu scopul de a preveni transmiterea unor boli incurabile la copii, conform informațiilor furnizate miercuri de dpa.

Majoritatea ADN-ului copilului provine de la cei doi părinți, iar aproximativ 0,1% provine de la o a treia persoană, o altă femeie.

Această tehnică științifică are ca scop prevenirea nașterii copiilor cu afecțiuni mitocondriale devastatoare. Acestea sunt tulburări genetice pe termen lung, adesea moștenite, care apar atunci când mitocondriile nu își îndeplinesc corect funcția de producere a energiei vitale pentru celulele din organism.

Aceste boli pot fi extrem de grave și adesea fatale. La copii, simptomele pot include probleme de creștere, tonus muscular scăzut, slăbiciune, spasme și încetinirea dezvoltării sau deteriorare lentă.

Unele familii au pierdut mai mulți copii din cauza acestor boli mitocondriale moștenite, astfel că noua tehnică, cunoscută sub numele de "tratament de donare mitocondrială" (MDT), o formă modificată de fertilizare in vitro, este considerată singura lor șansă de a avea un copil sănătos.

ADN-ul provenit de la a doua femeie afectează doar mitocondriile și nu alte trăsături esențiale ale copilului, cum ar fi aspectul.

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a autorizat oficial Terapia de substituție mitocondrială (MRT) după ce Autoritatea pentru Fertilizare Umană și Embriologie a aprobat procedura în 2017.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1257 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006319 (s)