News Flash:

Atenție!

A reînceput sezonul căpușelor! Ce recomandări ne fac medicii

1 Mai 2023
336 Vizualizari | 0 Comentarii


Sezonul căpușelor a început din nou. În ultimele două săptămâni, aproape 20 de persoane au cerut ajutorul medicilor de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara după ce au fost mușcate de aceste insecte parazite.

De la luna aprilie până în noiembrie, căpușele sunt active. Aceste insecte trăiesc în zonele cu iarbă înaltă, dar și în cele cu umiditate ridicată. Odată cu creșterea temperaturilor, au apărut și primele cazuri. Căpușele sunt insecte parazite care se hrănesc cu sângele gazdei și se pot atașa de corpul acestora. În timpul alimentării, pot transmite diverse agenți patogeni prin salivă.

„Cei mai mulți pacienți s-au prezentat la Camera de Gardă a unității sanitare, au fost consultați și au primit recomandări pentru profilaxia cu antibiotic, dacă a fost necesar, dar și indicații pentru investigații post mușcătură căpușă și au fost îndrumați către Unitățile de Primiri Urgențe pentru extragerea căpușelor. Nu puțini au fost cei care au discutat telefonic cu colegii mei pentru a afla care sunt pașii care trebuie făcuți după ce au fost mușcați de insecte. Este foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede, în primele 24 de ore. Altfel, există riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite în urma mușcăturii insectei, să ajungă în sânge, iar de acolo până când pacientul face boala Lyme mai este doar un pas. Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă, iar noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU, și asta pentru că există riscul ca, în timpul intervenției, să îi fie rupt capul insectei parazite, care rămâne în corp și poate transmite în continuare bacteria Borrelia”, precizează asist. univ. dr. Mirela Turaiche – medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Medicii de la Spitalul Victor Babeș îi sfătuiesc pe cei care găsesc căpușe să nu utilizeze metode „băbești” pentru a le îndepărta, cum ar fi încălzirea zonei în care se află sau utilizarea unor substanțe pentru neutralizarea lor. Aceste metode ar putea determina căpușa să elibereze mai mult agent patogen în piele și să crească riscul de transmitere a virusului care provoacă encefalita de căpușă, deoarece acest virus se poate transmite de la începutul hrănirii căpușei.

„Celor care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgențe într-un interval de 24 de ore le recomandăm să încerce să îndepărteze singuri căpușa. Pentru aceasta, se va folosi o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil, și mai ales fără a zdrobi sau rupe căpușa. Zona se dezinfectează cu alcool sau soluție antiseptică. Chiar dacă prin această intervenție este extrasă insecta, persoana care a fost mușcată ar trebui să fie consultată de un medic infecționist, care poate să recomande efectuarea unor analize de sânge specifice. Trebuie spus că Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia, ce se transmite prin această mușcătură de căpușa”, zice asist. univ. dr. Mirela Turaiche – medic specialist boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Dacă nu este tratată în timp util, boala poate duce la afectarea articulațiilor, inimii și a sistemului nervos. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș recomandă o serie de măsuri pentru a preveni expunerea la căpușe:

În zonele cu iarbă, purtați haine de culoare deschisă, pentru a observa mai ușor căpușele; acoperiți brațele și picioarele și închideți șosetele peste pantaloni; încălțămintea trebuie să fie deschisă la culoare și fără decupaje sau orificii.
Folosiți pături și pleduri de culoare deschisă pentru picnic.
Folosiți substanțe repelente sau spray-uri împotriva căpușelor.
Dacă faceți excursii mai lungi, puteți aplica un insecticid pe bază de permetrină 0,5% pe haine, încălțăminte și echipament.
Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, utilizați plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție.
Verificați cu atenție bagajele, hainele și animalele de companie după ce ați ajuns acasă.
Faceți duș zilnic și verificați cu atenție prezența căpușelor, în special în zonele cu piele fină și moale (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic și pe scalp).
Spălați hainele folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe și uscați-le cel puțin o oră cu aer cald sau fierbinte.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006104 (s)