News Flash:

Atenție!

Cancerul ovarian depistat în stadii incipiente poate fi vindecat în 90 - 95% dintre cazuri

9 Mai 2023
311 Vizualizari | 0 Comentarii

Conform Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri atunci când este depistat în stadii incipiente. Cu toate acestea, în prezent, boala este diagnosticată în stadii avansate, când deja s-a răspândit în țesuturile înconjurătoare. Aceste informații au fost transmise de FABC în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului Ovarian, care are loc în fiecare an pe 8 mai. Organizația atrage atenția asupra importanței diagnosticării timpurii, deoarece șansele de supraviețuire cresc în aceste cazuri. FABC subliniază că controalele periodice de rutină sunt esențiale, având în vedere că în fiecare zi trei femei din România pierd lupta împotriva cancerului ovarian.

Potrivit statisticilor, în 2020, în România, 1.121 de femei au decedat din cauza cancerului ovarian, iar 1.909 de femei au fost diagnosticate cu această boală. În Europa, au fost înregistrate 66.000 de noi cazuri de cancer ovarian, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

„Prezenţa la medic şi controalele ginecologice anuale de rutină, preventive, sunt esenţiale, mai ales când aveţi antecedente în familie! Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. Atunci când vă adresaţi devreme medicului, puteţi supravieţui”, a afirmat preşedintele FABC, Cezar Irimia.

În ciuda progreselor științifice din ultimii ani, conform statisticilor, doar aproximativ jumătate dintre femei vor supraviețui cel puțin 5 ani după diagnosticarea cancerului ovarian, iar doar una din trei va trăi cel puțin 10 ani.

Cezar Irimia a anunțat lansarea unui grup de Facebook dedicat pacientelor cu această afecțiune, precum și prietenelor și rudelor acestora.

„Este un grup închis, doar pentru femei. Din discuţiile noastre cu pacientele cu cancer ovarian, am înţeles nevoia creării unui spaţiu sigur în care ele să discute liber despre ce înseamnă această boală, ce a adus ea în vieţile lor şi cum le modifică viaţa de zi cu zi. Grupul se numeşte Cancerul ovarian. Grup doar pentru femei - paciente, rude şi prietene - şi vă rog să îl daţi mai departe, să ajungă la cât mai multe femei”, a mai spus Irimia.

Conform specialiștilor, femeile care au un membru de familie de gradul întâi care a fost diagnosticat cu cancer ovarian au un risc aproape dublu de a dezvolta aceeași afecțiune.

În cazul femeilor cu predispoziție genetică pentru cancerul ovarian, boala apare în general cu aproximativ 10 ani mai devreme față de cele fără istoric familial.

Printre factorii de risc pentru apariția cancerului ovarian se numără antecedentele familiale de cancer ovarian, mamar și altele, vârsta de peste 50 de ani și mutațiile genetice.

Tratamentul cancerului ovarian poate implica utilizarea de chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, intervenții chirurgicale, terapii țintite sau o combinație a acestora.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1292 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005802 (s)