News Flash:

La Timisoara continua lupta cu ambrozia. Amenzi de pana la 20.000 de lei pentru cei care nu distrug buruiana

21 Aprilie 2022
304 Vizualizari | 0 Comentarii
ambrozie

Primaria Timisoara se pregateste sa demareze o campanie de constientizare a importantei combaterii ambroziei. Vor fi incluse si recomandari pentru indepartarea acestei buruieni.
 
Ambrozia, cunoscuta si ca iarba parloagelor, este o buruiana care poate provoca alergii. Este intalnita adesea in gradini, in culturile de cereale sau floarea-soarelui, dar mai ales in zonele lasate in paragina, in apropierea daramaturilor pe santierele de constructii sau pe terenurile prost intretinute.

Alergia la ambrozie
Ambrozia produce o cantitate mare de polen care contine multiple fragmente alergene. Este suficienta o concentratie de polen in aer de sub 30 graunciori de polen/m3 pentru a induce o reactie alergica. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 graunciori de polen/m3.

De regula, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani). Adesea, la copii, primele simptome ale rinitei alergice apar in jurul varstei de 4-5 ani, insa au existat cazuri in care acestea s-au instalat mult mai devreme.

Pana la primele studii reale care au dovedit ca exista ambrozia in aer, prin 2008-2010, oamenii se tratau cu antibiotice, crezand ca sunt raciti, pentru ca simptomatologia e atat de severa incat mimeaza o infectie.

Se estimeaza ca, din populatia activa a Romaniei (9 milioane de persoane), aproape 500.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentand rinoconjunctivita, afectiune care in timp poate evolua spre astm.

Combaterea ambroziei
Inca din luna martie, Agentia pentru Protectia Mediului Timis atragea atentia ca cele mai eficiente lucrari de combatere a ambroziei se realizeaza primavara.

Astfel, distrugerea acestei buruieni se face, conform obligatiilor legale, de catre toti proprietarii sau detinatorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, cailor ferate, cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole, precum si beneficiarii lucrarilor de constructii, unde au fost identificate focare de infestare. Acestia au obligatia ca, dupa distrugerea buruienii, sa informeze in scris autoritatea administratiei publice locale pe raza caruia se afla terenul infestat, in vederea verificarii aplicarii lucrarilor de combatere.

Ambrozia trebuie distrusa pana la data de 30 iunie a fiecarui an (in perioada cuprinsa intre rasarire si aparitia primelor inflorescente). Se recomanda cositul de 2-3 ori pe an, pentru a se evita aparitia inflorescentelor. Lucrarile de combatere se repeta in fiecare an pana la eradicarea buruienii.

Cele mai bune rezultate se pot obtine prin cosirea manuala sau prin folosirea diferitelor echipamente mecanice de tuns iarba. Cand buruiana este raspandita pe suprafete mai mari se pot aplica erbicide.

Atentie! In vederea stabilirii tipului de erbicid si a dozei, proprietarii, detinatorii sau administratorii de terenuri pot apela la specialistii directiilor pentru agricultura judetene pentru a primi informatii detaliate sau, dupa caz, la specialisti din cadrul primariilor.

Daca exista focare izolate, buruiana poate fi smulsa usor, folosind manusi de protectie pentru evitarea iritatiilor.

Persoanele fizice si juridice au obligatia de a efectua lucrari de combatere a ambroziei, in caz contrar se vor emite avertismente, iar ulterior se vor aplica amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei pentru persoanele fizice, si amenzi intre 10.000 de lei si 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006361 (s)