News Flash:

SN Nuclearelectrica SA şi Framatome au semnat un acord de cooperare

La centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă ar putea fi produs izotopul medical Lutetium-177

1 Decembrie 2023
163 Vizualizari | 0 Comentarii


SN Nuclearelectrica SA și Framatome au oficializat semnarea unui acord de colaborare pentru a evalua posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă. Lutetium-177 este folosit în diverse tratamente pentru combaterea cancerului.

În cadrul acestui parteneriat, prima etapă constă în realizarea unui studiu tehnic de fezabilitate, fundamentat pe tehnologia de producție a izotopilor dezvoltată cu succes de compania Framatome în Canada în 2022.

Framatome și Nuclearelectrica își propun să colaboreze în vederea analizării modalităților de optimizare a infrastructurii deja existente la Cernavodă, astfel încât să poată produce izotopi medicali, oferind astfel un beneficiu suplimentar față de generarea actuală de energie, care este curată, sigură, fiabilă și cu emisii minime de carbon, conform unui comunicat de presă emis joi, 30 noiembrie, de către SN Nuclearelectrica.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii a milioane de oameni şi pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare şi creştere economică.

În lumina evoluţiilor recente pe piaţa de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creştere şi, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producţie de izotopi medicali la CNE Cernavodă”, a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

„Suntem încântaţi de acest proiect cu Nuclearelectrica. Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanţurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile şi diversificate şi dorim să jucăm un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanţuri de aprovizionare.

Pentru a ajuta mai bine pacienţii în viitor, vom avea nevoie de centre regionale de producţie de medicină nucleară, iar acest proiect este o oportunitate excelentă de a consolida lanţul de aprovizionare în Europa”, a precizat, la rândul său, Francois Gauche, director Framatome Healthcare.


Lutetium-177 reprezintă un radioizotop emițător beta, utilizat în terapia cu radionuclizi care vizează celulele canceroase. Acesta este folosit în tratamentul cancerului de prostată și în numeroase dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul acționează asupra celulelor canceroase, păstrând în același timp celulele sănătoase neafectate. Tehnologia proprie de producție a izotopilor dezvoltată de către Framatome a permis prima producție comercială la scară largă a Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

Nuclearelectrica, cu cei 27 de ani de experiență în exploatarea sigură a centralei nucleare de la CNE Cernavodă, este recunoscută ca una dintre cele mai performante companii din domeniu la nivel global. Prin proiectele strategice de investiții, cum ar fi Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă, dezvoltarea Unităților 3 & 4 CNE Cernavodă, proiectul SMR și Instalația de Detritiere, compania urmărește să furnizeze energie curată, să sprijine obiectivele de stabilitate energetică și de decarbonatare ale României, să susțină Acordul de la Paris și să sprijine inițiativele cu impact asupra sănătății umane, precum acest acord.

SN Nuclearelectrica SA, împreună cu Candu Energy Inc. (CEI), o companie AtkinsRealis, și Canadian Commercial Corporation (CCC), o corporație federală de stat, au semnat un contract pentru furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, în vederea prelungirii duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă.

Semnarea contractului a avut loc la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei, Dan Drăgan, secretar de stat la Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, președintele Consiliului de administrație al SNN, Bobby Kwon, președinte și director general CCC, Ian Edwards, președinte și director general AtkinsRealis, și Joe St. Julian, președinte Nuclear, AtkinsRealis.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1140 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005201 (s)