News Flash:

Inspectia Judiciara, fara conducere din 1 septembrie. Activitatea institutiei este blocata

3 Septembrie 2018
746 Vizualizari | 0 Comentarii
judecator

Mandatele inspectorului-sef si inspectorului-sef adjunct de la Inspectia Judiciara s-au incheiat, incepand cu 1 septembrie, ceea ce inseamna blocarea activitatii principale a institutiei. CSM trebuie sa delege in aceste functii, dar si sa discute ordonanta lui Toader de a prelungi mandatele actuale.
Mandatele lui Lucian Netejoru (inspector-sef) si al lui Gheorghe Stan (inspector-sef adjunct) de la Inspectia Judiciara s-au incheiat in data de 1 septembrie. Pana la delegarea unor inspectori sefi, intreaga activitate a institutiei bate pasul pe loc. In aceste conditii nu pot fi lucrate noi sesizari cu privire la eventuale abateri disciplinare ale magistratilor si nici nu vor putea fi incheiate cercetarile derulate in acest moment de catre inspectorii judiciari, toate documentele aferente avand nevoie de un aviz al conducerii, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. De asemenea, nu vor exista nici sesizari din oficiu cu privire la abaterile pe care magistratii le-ar savarsi, acest aspect fiind in lista atributiilor inspectorului-sef.

Pentru a evita ca activitatea de baza a Inspectiei Judiciare sa fie blocata, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a transmis in urma cu cateva zile, spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii, o ordonanta prin care cere prelungirea mandatelor lui Netejoru si Stan, pana cand se ocupa aceste functii. Insa, surse din cadrul CSM arata ca nu a fost inca stabilita o data pentru avizarea ordonantei lui Tudorel Toader.

„Intrucat dispozitiile Legii nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii in vigoare nu reglementeaza situatia in care mandatele functiilor de inspector-sef si inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare expira inainte de finalizarea concursurilor pentru ocuparea acestor functii si nici posibilitatea exercitarii cu titlu interimar a functiilor de inspector-sef si inspector-sef adjunct, in situatia in care acestea devin vacante din alte motive. Fata de faptul ca mandatul actualei conduceri a Inspectiei Judiciare expira la data de 1 septembrie 2018 si nu exista o dispozitie legala care sa reglementeze expres modul de asigurare a interimatului pentru aceste functii; (...) Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta: La articolul 67 din LEgea nr. 317/2204 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, (...) se introduce un alineat nou cu urmatorul cuprins:


1. In situatia vacantarii functiei de inspector-sef sau, dupa caz, de inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare ca urmare a expirarii mandatului, interimatul functiei se asigura de inspectorul-sef sau, dupa caz, de inspectorul-sef adjunct in functie, pana la data ocuparii acestor functii in conditiile legii. In caz de incetare a mandatului de inspector-sef ca urmare a altor situatii, interimatul functiei se asigura de catre inspectorul-sef adjunct pana la data ocuparii functiei in conditiile legii, iar in caz de incetare a mandatului de inspector-sef adjunct, interimatul functiei se asigura de catre un inspector judiciar numit de inspectorul-sef pana la data ocuparii acestei functii in conditiile legii”, se arata in documentul transmis catre CSM de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Pe de alta parte, minuta Comisiei nr.1 a CSM, intrunita in 9 iulie, arata ca si-a insusit punct de vedere al DLDC (Directia Legislatie, Documentare si Contencios) privind posibilitatea de delegare in functiile de inspector sef si inspector- sef adjunct al Inspectiei Judiciare. Potrivit unor surse, DLDC a concluzionat ca Plenul CSM poate delega in functiile de inspector-sef si inspector-sef adjunct, insa o data a intrunirii plenului nu a fost stabilita, pana la acest moment.

Despre aceasta decizie a Comisiei nr.1, si judecatorul Bogdan Mateescu, membru CSM, arata ca plenul este organul competent sa delege in functiile de conducere.

Mediafax

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006147 (s)