News Flash:

Zi istorică pentru sportul românesc

Guvernul a aprobat miercuri "Strategia Națională pentru Sport 2023-2032"

11 Mai 2023
296 Vizualizari | 0 Comentarii

În cadrul ședinței de miercuri, Guvernul a dat aprobarea pentru "Strategia Națională pentru Sport 2023-2032", un proiect inițiat de Ministerul Sportului. Această strategie stabilește sportul ca prioritate națională și prezintă o viziune de dezvoltare și direcții majore pentru următorul deceniu.

"Ziua de astăzi este una istorică pentru sportul românesc, un punct de referinţă care îi va determina viitorul într-o manieră profund reformatoare. Strategia Naţională pentru Sport a fost aprobată de Guvernul României şi aş vrea să mulţumesc încă o dată pentru sprijinul guvernamental primit de-a lungul acestui întreg proces! Strategia Naţională pentru Sport este reţeta de succes care stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore ale sportului românesc până în anul 2032", a afirmat ministrul Sportului, Eduard Novak.


„Strategia Naţională pentru Sport 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore, având ca funcţie principală direcţionarea şi coagularea tuturor eforturilor, resurselor şi acţiunilor întreprinse într-o direcţie coerentă, care să poziţioneze sportul ca o prioritate naţională. Factorii strategici cheie, respectiv pilonii de dezvoltare ai Strategiei Naţionale pentru Sport, sunt sportul comunitar, sportul în educaţie şi sportul de performanţă”, se arată în documentul aprobat.


Printre cele 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate într-un interval de 10 ani, se regăsesc următoarele:

  • Acordarea de prioritate sporturilor olimpice tradiționale, care au adus performanțe notabile pentru România;
  • Crearea unui sistem sportiv piramidal transparent și predictibil, cu accent deosebit pe aceste sporturi prioritare;
  • Descentralizarea structurilor și bazelor sportive deținute de instituțiile de stat;
  • Finanțarea federațiilor care sunt prioritare, pe baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocurile Olimpice și Paralimpice, dar și cu obiective intermediare;
  • Crearea unui sistem care să permită sportivilor de performanță să se antreneze în cele mai bune condiții, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelență sau centre olimpice (6 pentru sporturile de vară și 3 pentru cele de iarnă), care vor putea funcționa independent și vor fi dedicate sporturilor prioritare;
  • Elaborarea unei strategii de infrastructură care să se concentreze asupra dezvoltării sporturilor prioritare;
  • Realizarea de investiții prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activități, cu scopul de a revitaliza bazele sportive existente;
  • Implementarea unui sistem de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă a Legii Sportului;
  • Adoptarea unei noi Legi a Sportului, care să susțină dezvoltarea sporturilor și să ofere stabilitate;
  • Crearea unui sistem care să acorde prioritate foștilor sportivi de performanță la reintegrarea în sistemul sportiv.

Printre măsurile și acțiunile prioritare în domeniul sportului de performanță se includ:

  • Elaborarea unei noi Legi a Sportului.
  • Integrarea Ministerului Sportului în noua arhitectură instituțională, având rolul de reglementare, coordonare și control în domeniul sportului.
  • Realizarea unei clasificări a sporturilor în raport cu cei trei factori strategici cheie.
  • Continuarea procesului de descentralizare în colaborare cu autoritățile locale.
  • Dezvoltarea unui program național de investiții în infrastructura sportivă pentru următorii 10 ani.
  • Implementarea unui program național privind resursa umană performantă, axat pe personalul sportiv (antrenori, sportivi, personal tehnic), care să includă un sistem de carieră și remunerație adecvată.

Conform Strategiei Naționale pentru Sport 2022-2032, sporturile individuale prioritare de interes național sunt: canotaj, judo, tenis de masă, haltere, lupte, înot și pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, canoe-kaiac, atletism și gimnastică, iar sporturile de echipă includ fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo și hochei pe gheață, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Ministerul Sportului menționează că în viitorul apropiat va prezenta Guvernului un proiect de Memorandum care va sta la baza elaborării unei noi legi a sportului prin intermediul unui proces amplu de colaborare interinstituțională, implicând specialiști din diverse ministere și consultarea largă a tuturor actorilor relevanți din domeniul sportului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1149 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006024 (s)