News Flash:

Cu o rata de numai 7.3%, Australia anunta ca inflatia a atins maximul ultimilor 32 de ani!

26 Octombrie 2022
212 Vizualizari | 0 Comentarii
Australia


Inflatia australiana a atins in ultimul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii 32 de ani, pe masura ce costul constructiilor de locuinte si al gazelor a crescut, un rezultat socant care a alimentat presiunea pentru o revenire la majorari mai agresive ale ratelor de catre banca centrala a tarii.

Datele Biroului australian de statistica (ABS) citate de Reuters au aratat miercuri ca indicele preturilor de consum (IPC) a crescut cu 1,8% in trimestrul din septembrie, depasind previziunile pietei, de 1,6%.Rata anuala a urcat la 7,3%, de la 6,1%, cea mai mare din 1990 si de aproape trei ori mai mare decat ritmul de crestere a salariilor.

Aceasta ar fi o veste neplacuta pentru Reserve Bank of Australia (RBA), care credea ca inflatia de baza va atinge un varf de 6,0% in trimestrul din decembrie, iar inflatia globala va ajunge la 7,75%.

In schimb, analistii au avertizat ca atat masurile de baza, cat si cele principale vor creste cu siguranta si mai mult in acest trimestru, noul IPC lunar al ABS accelerand in septembrie.

Investitorii cred acum ca banca centrala ar putea fi nevoita sa se razgandeasca, poate nu la sedinta de politica monetara de saptamana viitoare, ci mai degraba in decembrie.

Contractele futures presupun in continuare o miscare de un sfert de punct la 1 noiembrie, la 2,85%, dar acum arata o oarecare probabilitate de crestere cu jumatate de punct in decembrie si un varf al ratelor in jurul valorii de 4,20% in iulie.

Se asteapta ca Banca Centrala Europeana si Banca Canadei sa majoreze cu 75 de puncte de baza in aceasta saptamana, in timp ce Rezerva Federala ar trebui sa faca acelasi lucru la sedinta din 2 noiembrie.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1538 (s) | 32 queries | Mysql time :0.008233 (s)