News Flash:

Intorsatura extrem de surprinzatoare: Europa are mai mult gaz natural decat are nevoie; ce se intampla cu preturile

27 Octombrie 2022
209 Vizualizari | 0 Comentarii
gaze

Europa are mai mult gaz natural decat are nevoie, scrie CNN. Atat de mult, incat preturile spot au fost pentru scurt timp negative la inceputul acestei saptamani.

Timp de luni de zile, oficialii au avertizat cu privire la o criza energetica in aceasta iarna, in conditiile in care Rusia - candva cel mai mare furnizor de gaze naturale din regiune - a redus livrarile ca represalii la sanctiunile impuse in urma invaziei sale in Ucraina.

Acum, instalatiile de depozitare a gazelor din UE sunt aproape pline, vasele care transporta gaze naturale lichefiate (GNL) fac coada in porturi, neputand sa isi descarce incarcaturile, iar preturile sunt in scadere.

Pretul contractelor futures de referinta pentru gazele naturale europene a scazut cu 20% de joia trecuta si cu peste 70% de la nivelul record de la sfarsitul lunii august. Luni, preturile spot ale gazului olandez pentru livrare intr-o ora - care reflecta conditiile pietei europene in timp real - au scazut sub 0 euro, potrivit datelor de la Intercontinental Exchange.

Preturile au devenit negative din cauza unei "retele supraofertate", a declarat pentru CNN Business Tomas Marzec-Manser, seful departamentului de analiza a gazelor din cadrul Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Este o intorsatura extrem de surprinzatoare pentru Europa, unde gospodariile si companiille au fost lovite de cresteri ametitoare ale pretului gazelor in ultimul an.

Massimo Di Odoardo, vicepresedintele departamentului de cercetare in domeniul gazelor si al GNL de la Wood Mackenzie, spune ca vremea neobisnuit de blanda este in mare parte responsabila pentru schimbarea dramatica.

"In tari precum Italia, Spania, Franta, vedem temperaturi si un consum de gaze mai aproape de nivelurile din august si inceputul lui septembrie", a declarat acesta pentru CNN Business. "Chiar si in tarile nordice, Marea Britanie si Germania, consumul este mult sub media pentru aceasta perioada a anului", a adaugat el.

De asemenea, Uniunea Europeana a construit stocuri substantiale impotriva oricaror reduceri suplimentare ale aprovizionarii, umpland instalatiile de stocare a gazelor aproape de capacitate. In prezent, depozitele sunt pline in proportie de aproape 94%, potrivit datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Acest procent este cu mult peste tinta de 80% pe care blocul comunitar a stabilit-o pentru noiembrie.

"Este un nivel extrem de ridicat", a declarat Di Odoardo, mentionand ca nivelul maxim de stocare a fost in medie de 87% din capacitate in ultimii cinci ani.

Eforturile Europei de a asigura cat mai mult combustibil inaintea iernii a dus la cresterea numarului de vase cu GNL ce asteapta sa intre in porturile europene, agravata de o lipsa de terminale de import de GNL.

Blocul comunitar a intensificat importurile de GNL din Statele Unite si Qatar.

Felix Booth, seful departamentului GNL din cadrul firmei de date Vortexa, a declarat pentru CNN Business ca pana la 35 de nave fie stationeaza in apropierea porturilor din nord-vestul Europei si din Peninsula Iberica, fie navigheaza foarte incet spre acestea, din cauza lipsei de optiuni de stocare.

Aceste nave "vor avea nevoie probabil de inca o luna pentru a descarca incarcatura", a spus el.

Impreuna, acestea transporta GNL in valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, potrivit lui Kpler, care citeaza furnizorul de date privind piata energetica Argus Media.

In ciuda recentei scaderi, la aproximativ 100 de euro (100 de dolari) pe megawatt/ora, contractele futures pentru gazele naturale europene sunt inca cu 126% peste nivelul din octombrie anul trecut, cand economiile au inceput sa se redeschida din blocajele pandemice si cererea a explodat.

Preturile ar putea creste brusc din nou in decembrie si ianuarie, pe masura ce vremea se raceste, oferind un stimulent pentru unele dintre aceste petroliere sa mai astepte putin in largul marii inainte de a intra in port, a declarat Booth.

Si, in ciuda faptului ca ponderea Rusiei in totalul importurilor de gaze din Europa a scazut de la 40% la doar 9%, regiunea ar putea fi intr-o situatie dificila vara viitoare, in timp ce incearca sa isi refaca stocurile inainte de iarna urmatoare.

Se asteapta ca preturile sa atinga 150 de euro (150 de dolari) pe megawatt ora pana la sfarsitul anului 2023, a declarat Bill Weatherburn, economist pentru marfuri la Capital Economics.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006085 (s)