News Flash:

Misiune FMI la București!

Experții FMI prognozează deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, în România

2 Februarie 2024
152 Vizualizari | 0 Comentarii


Experții Fondului Monetar Internațional (FMI) recomandă autorităților de la București să ia în considerare impozitarea progresivă a veniturilor personale, creșterea veniturilor din TVA prin taxarea mai multor produse cu cota standard de 19%, și introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor.

Misiunea FMI, condusă de Jan Kees Martijn, a efectuat o vizită la București în această săptămână pentru a analiza evoluțiile economice și financiare recente și pentru o revizuire a prognozelor macroeconomice.

Concluziile experților, publicate joi la finalul vizitei, prevăd deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile implicate de noua lege a pensiilor. Aceștia subliniază că, în aceste condiții, sunt necesare noi măsuri pentru a reduce deficitele la niveluri sustenabile.

"Pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcţia corectă şi a creat venituri suplimentare. Cu toate acestea, noi prognozăm deficite fiscale de peste 6% din PIB în următorii ani, având în vedere costurile noii legi a pensiilor. Noi măsuri vor fi necesare pentru a reduce deficitul la niveluri sustenabile", se menționează în comunicatul FMI.


Conform sursei citate, deși inițiativele de a restricționa cheltuielile neprevăzute de legea pensiilor și de a îmbunătăți eficiența guvernului și administrației fiscale sunt salutate, contribuția lor potențială la ajustarea fiscală este limitată, în special pe termen scurt.

"Veniturile din taxe ale României sunt cu mult sub nivelul din ţările comparabile şi prea mici pentru a susţine servicii publice la standarde UE. În consecinţă, nu există o cale realistă de progres fără o reformă substanţială a politicii fiscale", menționează experţii FMI.

În context, FMI propune persistarea în eliminarea excepțiilor în domeniul impozitării, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi, majorarea taxelor pe proprietate și implementarea unei reforme a sistemului de pensii.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1204 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005118 (s)