News Flash:

Scrisoare deschisă către Guvern!

Asociația Energia Inteligentă solicită luarea de măsuri pentru evitarea dublării preţului la gaze în 2025

30 Ianuarie 2024
138 Vizualizari | 0 Comentarii


Printr-o scrisoare deschisă, Asociația Energia Inteligentă a solicitat Guvernului luarea unor măsuri urgente pentru a evita dublarea prețului la gaze în 2025. De asemenea, asociația a propus o Strategie Post Plafonare a Prețului în Energie.

Conform comunicatului emis, prețul gazelor naturale a atins luni pe Bursa TTF valoarea de 27,850 euro/MWh, ceea ce reprezintă un preț de 10 ori (925%) mai mic față de perioada în care România implementa plafonarea prețului la gaze (277,660 euro/MWh – august 2022).

„În august 2022, românii achitau 0,31 lei/KWh pentru gazele consumate, astăzi achită 0,29 lei/kWh, adică cu 6% mai puţin. Mai mult, pentru a evita ca după 31 martie 2025, când expiră valabilitatea plafonării preţului la gaze, oamenii să achite preţuri duble la gaze, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului, luarea în regim de urgenţă a unor măsuri pentru atingerea preţului corect la consumatori. În acest sens, pentru a veni în sprijinul Executivului şi al românilor, înaintăm o propunere de Strategie Post Plafonare a Preţului în Energie”, a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.


În 2022, Guvernul României a adoptat mai multe acte normative privind gestionarea consecințelor creșterii prețurilor la energie și gaze naturale, acestea urmând să expire la 31 martie 2025. Conform acestor reglementări, prețurile din contracte au fost suspendate, iar pentru consumatorii casnici s-a impus un preț plafon de 0,31 lei/kWh. Diferența dintre costurile reale de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat va fi suportată de bugetul de stat, dacă aceasta depășește 0,31 lei/kWh.

Din aprilie 2025, prețurile din facturi vor cunoaște o dublare, conform expirării măsurilor adoptate.

Asociația Energia Inteligentă (AEI) solicită profesionalizarea organismelor de reglementare - ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC - prin reorganizare și modificarea modului de acțiune, trecând de la abordarea reactivă (amenzi după sesizarea abuzurilor) la acțiuni preventive și de reducere a abuzurilor, având în vedere consumatorii și prevenirea încălcărilor legale.

Pe lista de recomandări se află și înființarea unei entități de Soluționare Alternativă a Litigiilor pentru piața energiei, ca parte a unui Parteneriat Public cu o Asociație Non Profit specializată, și suspendarea pentru 3 ani a prevederilor din Codul Civil care permit furnizorilor să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1233 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004910 (s)