News Flash:

Se vor lua măsuri concrete pentru protejarea asiguraților RCA

Efectuarea plății poliței RCA ar putea fi făcută în rate indiferent de nivelul acesteia

26 Ianuarie 2024
114 Vizualizari | 0 Comentarii


ASF a transmis o serie de măsuri concrete destinate protejării asiguraților RCA, ca rezultat al discuțiilor purtate cu reprezentanții transportatorilor și ai companiilor de asigurări. Printre acestea se numără implementarea unei noi formule de calcul a primei recomandate pentru asigurații cu risc ridicat, atât persoane fizice, cât și juridice, care dețin vehicule cu o greutate de peste 16 tone. De asemenea, s-a decis posibilitatea efectuării plății poliței RCA în rate, indiferent de nivelul acesteia.

"Noua formulă de calcul a primei recomandate pentru categoria asiguraților cu risc ridicat, persoane fizice și juridice, care dețin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, este operațională, fiind deja emise de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) mai multe oferte în acest sens. Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA, certificatul de daunalitate și monitorizarea electronică prin rețeaua de camere de supraveghere în trafic a valabilității RCA sunt măsuri cuprinse în Proiectul de lege care asigură transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE, care este deja înregistrat la Senatul României și urmează să parcurgă etapele necesare în cadrul procesului legislativ", declară ASF.


De asemenea, ASF informează că posibilitatea de a plăti prima RCA în rate va fi disponibilă, indiferent de cuantumul acesteia. Alte aspecte, cum ar fi reducerea valorii primei prin introducerea franșizei plătibile doar în caz de daună și alte elemente menite să diminueze efortul financiar al potențialilor asigurați, urmează să fie incluse ca amendamente în cadrul proiectului legislativ menționat anterior.


"ASF a demarat deja procesul de revizuire a Normei nr. 20/2017, necesar ca urmare a modificărilor ce vor fi aduse prin proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2021/2118/CE. Termenul estimativ de elaborare este de 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al României a proiectului de Lege, iar termenul de implementare a dispozițiilor este de 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României. ASF va continua să identifice și să implementeze măsuri, pe termen mediu și lung, necesare stabilizării pieței RCA și protejării drepturilor și intereselor consumatorilor (persoane fizice și persoane juridice)", mai precizează instituția într-un comunicat.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004598 (s)