News Flash:

Dezbatere publica: cetatenii, invitati sa-si spuna parerea despre programul de renovare a cladirilor istorice

10 Mai 2022
360 Vizualizari | 0 Comentarii
cladiri

Primaria Timisoara cheama locuitorii orasului la o dezbatere publica legata de renovarea cladirilor istorice. Programul de sprijin financiar poate fi ajustat cu opiniile, sugestiile si propunerile cetatenilor.
 
 
Primaria Timisoara vrea sa modifice si sa completeze Regulamentul pentru aplicarea Programului de sprijin financiar destinat cresterii calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor din zonele prioritare de interventie.

Astfel, luni, 16 mai, de la ora 17, va organiza o dezbatere publica in acest sens in sala de consiliu a institutiei, de pe bd. C.D. Loga nr. 1, et. 1 si prin platforma online ZOOM.

Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotarare supus dezbaterii, cetatenii interesati se pot adresa in scris Directiei Secretariat General – Serviciul Administratie Locala sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan•primariatm.ro, pana la data de 13 mai, ora 12.

Persoanele care doresc sa participe online la dezbatere, vor anunta pana cel tarziu in data de 13 mai, ora 12, intentia de participare si totodata vor transmite opiniile pe care urmeaza sa le puna in discutie, la adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numarul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitatiei online in vederea participarii la sedinta prin intermediul platformei online.

Participantii la dezbatere care se inscriu la cuvant isi vor sustine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotarare. Durata limita de exprimare a punctelor de vedere este de trei minute pentru fiecare participant.

Ce presupune programul de sprijin financiar
In prezent, Programul de sprijin financiar pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor din zonele prioritare de interventie din Timisoara ii ajuta pe proprietari sa le izoleze termic in concordanta cu planurile de urbanism si cu regulamentele locale aferente.

Proprietarii beneficiaza de doua forme de sprijin financiar. Una este pentru cladirile monumente istorice individuale si cladirile situate in ansambluri istorice, si alta pentru cladirile situate in situri istorice.

In Regulament sunt stabilite lucrarile pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei cladirilor, conditiile care trebuie indeplinite de beneficiari, documentele necesare pentru obtinerea sprijinului financiar, modalitatea de contractare, urmarirea realizarii lucrarilor si plata acestora.

De asemenea, sunt incluse si obligatiile si raspunderile autoritatilor publice locale si cele ale proprietarilor cladirilor, precum si sanctiunile aplicabile pentru neindeplinirea ori indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor care le revin acestora din urma.

In clipa de fata, aproximativ 75% dintre cladirile istorice eligibile conform Programului se regasesc in situri istorice si nu beneficiaza de sprijn financiar nerambursabil. Pentru a creste sansele de reabilitare a fondului istoric construit, prin modificarea si completarea Regulamentului, se va acorda acelasi tip de sprijin financiar nerambursabil tuturor celor trei categorii de cladiri istorice: monument individual, cladiri aflate in ansambluri sau situri monument istoric.

In urma analizarii a peste 30 de solicitari, au fost introduse in listele prioritare de interventie 14 cladiri, care au indeplinit conditiile prevazute de legea care guverneaza acordarea sprijinului financiar pentru realizarea lucrarilor de reabilitare.

La dezbaterea Proiectului de hotarare privind modificarea si completarea Regulamentului pentru aplicarea Programului de sprijin financiar pentru cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor din zonele prioritare de interventie din Municipiul Timisoara, precum si aprobarea formei actualizate a acestuia vor fi prezentate si noile anexe care reglementeaza mai bine situatiile semnalate de proprietari in procesul de consiliere, dar si cele care au aparut in procesul de implementare.

Conform legii, Primaria Timisoara poate acorda sprijin financiar nerambursabil de 20% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente lucrarilor de reabilitare la cladirile istorice situate in zonele prioritare de interventie.

Totodata, poate acorda si sprijin financiar rambursabil de 80%, nepurtator de dobanda, in maximum zece ani, in limitele fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie, in conditiile prezentului Program si cu respectarea criteriilor de selectie si ierarhizare stabilite conform legii pentru cladirile monument istoric, cladirile istorice din ansambluri si/sau situri.

„Au fost reglementate mai multe aspecte semnalate de proprietari in procesul de consiliere cu privire la garantia imobiliara si la garantiile bancare solicitate in caz de neachitare a obligatiilor de plata din partea beneficiarului. Au fost redefinite conditiile in care asociatia de proprietari poate lua hotararea de a accesa sprijinul financiar prin Program si sunt detaliate mai multe capitole din Regulament pentru o mai buna intelegere din partea publicului tinta (proprietari si specialisti in domeniul reabilitarii)”, se arata in proiectul care va intra in dezbatere publica si apoi va fi votat de alesii locali.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005973 (s)