News Flash:

De ce nu e bine sa dormi in Joia Mare si ce intampla daca, totusi, faci asta

21 Aprilie 2022
330 Vizualizari | 0 Comentarii
Joia Mare

Traditia spune ca nu este bine sa dormi in Joia Mare, dupa-amiaza, caci cine doarme in aceasta zi va ramane lenes un an intreg. Daca doarme o femeie, va veni Joimarita care o va face incapabila de lucru tot anul. Se mai spune ca mortii vin in fiecare an in aceasta zi la vechile lor locuinte, unde stau pana in sambata dinainte de Rusalii.

In Joia Mare, se fac focuri in curtea casei, pentru ca mortii sa se poata incalzi. Focul din Joia Mare se face aprinzand pentru fiecare mort cate o gramajoara, daca vreti sa fie si ei luminati pe lumea cealalta in unele locuri se duc la biserica bauturi si mancaruri, care se sfintesc si se dau de pomana, pentru sufletul mortilor. De asemenea, in alte parti se impart la biserica coliva si colaci.

In unele zone, in aceasta zi se inrosesc ouale, afirmandu-se ca ouale rosite si fierte in aceasta zi nu se strica pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodata. O alta traditie specifica acestei zile este nunta sau maritarea urzicilor, ceea ce inseamna inflorirea si, implicit, incetarea acestora de a mai fi bune de mancat.

Intruchipata, in mod simbolic, de o femeie urata si puternica, deghizata intr-o vrajitoare rea, care poarta cu ea o serie de instrumente (o galeata cu jaratic, un cleste, un ciocan, un cutit, un vatrai, un sac cu cenusa etc), Joimarita vine sa vada ce a lucrat fiecare si, in cazul in care gaseste fuioare de lana netoarse, le pedepseste pe fetele lenese. Nici barbatii nu scapa de pedepse, daca au fost lenesi si gospodaria nu arata asa cum ar trebui. In cazul in care Joimarita gaseste pe cineva dormind, acela va fi lenes tot anul. In unele zone, o femeie batrana merge pe la casele cu fete tinere pentru a indeplini traditia, dar in alte zone, cete de copii, unsi pe fata cu negreala, merg sa le indemne pe fete la lucru. Pentru a scapa de pedeapsa, gazdele trebuie sa le dea copiilor oua., informeaza Alba24.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1252 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006512 (s)