News Flash:

Vremuri dificile pentru agenții economici mici și mari!

De 1 aprilie vor fi aplicate amenzi pentru nerespectarea termenului limită la e-Factura

28 Februarie 2024
129 Vizualizari | 0 Comentarii

Antreprenorii mai au puțin peste o lună la dispoziție pentru a implementa noutatea fiscală a acestui an - e-Factura. Dacă nu au încă un cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) la ANAF, ar trebui să știe că, începând cu sfârșitul lunii martie, nu vor mai putea emite facturi sau efectua plăți.

În 2024, digitalizarea și transparentizarea economiei românești sunt pe agenda de implementare, dar generează frustrări printre antreprenori. Dacă sistemul ar funcționa fără probleme și nu ar fi atât de greoi încât să necesite ore bune de înțelegere și implementare, nimeni nu ar fi împotriva tehnologizării Fiscului. Dar, în realitate, implementarea e-Factura nu este deloc simplă, ci dimpotrivă, destul de complicată.


Contribuabilii români sunt obligați să trimită facturile la ANAF prin programul național RO e-Factura până la data de 31 martie 2024, altfel vor fi amendați. Termenul limită pentru transmiterea facturilor prin e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii stabilit de Codul fiscal, adică până la data de 15 a lunii următoare. Potrivit declarațiilor ministrului Marcel Boloș, termenul în care nu se vor aplica amenzi ar putea fi prelungit, dar încă nu s-a luat o decizie finală în acest sens.

Începând cu data de 1 aprilie 2024, ANAF va începe să aplice sancțiuni pentru netransmiterea facturilor. Lipsa declarației se va considera contravenție și va fi sancționată cu amendă, în funcție de categoria de contribuabil: pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, amenda va fi între 5.000 lei și 10.000 lei; pentru cei mici și mijlocii, amenda va fi între 2.500 lei și 5.000 lei; iar pentru ceilalți contribuabili, mai mici decât cei mijlocii, amenda va fi între 1.000 lei și 2.500 lei.

Reprezentanții Fiscului au precizat că se va sancționa fapta în ansamblu, nu pe fiecare factură în parte.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006320 (s)