News Flash:

România trebuie să recupereze de la Blue Air aproximativ 34 milioane de euro!

Planul de restructurare al companiei aeriene Blue Air a eșuat

19 Februarie 2024
107 Vizualizari | 0 Comentarii


Vineri, Comisia Europeană a anunțat că planul de restructurare al companiei aeriene Blue Air nu a reușit să asigure "viabilitatea pe termen lung" și este "incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat". Prin urmare, România este obligată să recupereze acum aproximativ 34 de milioane de euro de la Blue Air, la care se adaugă dobânda corespunzătoare.

„În urma investigației sale aprofundate inițiate în aprilie 2023, Comisia a concluzionat că planul de restructurare a Blue Air nu era fezabil, coerent și suficient de amplu pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene într-un termen rezonabil și fără să denatureze în mod nejustificat concurența pe piața unică”, a comunicat Comisia Europeană.
Instituția condusă de Ursula von der Leyen a mai spus că planul de restructurare al companiei Blue Air nu a fost actualizat „nici în urma încetării activității, nici a inițierii investigației aprofundate”.


„Măsurile care sprijină un plan de restructurare inadecvat și nerealist, care nu este susținut de finanțări suficiente de pe piață din partea investitorilor după perioada de salvare, sunt ilegale conform normelor UE privind ajutoarele de stat. România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de 33,84 milioane EUR (163,8 milioane RON), plus dobânda aferentă”, a mai declarat Comisia Europeană.

După decizia Comisiei Europene, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că statul român dispune de instrumentele necesare pentru a gestiona situația.

„Am luat la cunoştinţă de acest comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene. Speţa Blue Air cred că are rădăcini până în vara lui 2020 şi în clipa de faţă vă pot spune că statul român are la dispoziţie instrumentele pe care le are în general în ceea ce priveşte recuperarea sau gestionarea unor litigii cu entităţi comerciale. Mă gândesc, aşadar, tot la Ministerul Finanţelor”, a precizat acesta. 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1168 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004941 (s)