News Flash:

Sunteți în căutarea unei case?

Programul Noua Casă 2024 este operaţional. 16 finanţatori sunt înscrişi în program

27 Februarie 2024
157 Vizualizari | 0 Comentarii


Programul Noua Casă 2024 este operațional. Ministerul Finanțelor a alocat plafonul de garantare de un miliard de lei celor 16 finanțatori înscriși în program, potrivit anunțului făcut luni de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) printr-un comunicat.

Noul program Noua Casă rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât și prin comisioanele de administrare reduse cu 50% în acest an (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției). O altă modificare adusă programului în ediția 2024 este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror altor acte încheiate, cu anumite excepții prevăzute în mod expres în legislația incidentă. Astfel, cei interesați să-și achiziționeze o locuință pot apela la una dintre băncile partenere - Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank - pentru întocmirea dosarului de credit și prezentarea acestuia la FNGCIMM în vederea obținerii garanției de stat. Informațiile complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modalitatea de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul FNGCIMM.

De la lansarea Programului Prima Casă în 2009 până la sfârșitul lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, susținând credite în valoare de 63,8 miliarde de lei. Rata efectivă de neplată a garanțiilor este de 0,316%, situându-se sub rata de neperformanță a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar. FNGCIMM este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată pentru a facilita accesul IMM-urilor la finanțare prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau alte surse.

Ea instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri și creării și susținerii locurilor de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României. FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 27 de instituții financiare în baza unor convenții de lucru. Garanția FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanție, plătibilă în maxim 90 de zile de la solicitarea de plată a finanțatorului, însoțită de documentația completă, comparativ cu o perioadă medie de executare a unei ipoteci de minim 2 ani. Informațiile complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modalitatea de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005506 (s)